Auteur Elena Ferrante

Standaard

‘Ik geloof dat boeken, als ze geschreven zijn, hun auteurs niet meer nodig hebben. Als ze wat te zeggen hebben, zullen ze vroeg of laat lezers vinden.’

Dit schreef de Italiaanse bestsellerauteur Elena Ferrante, auteur van Dagen van verlating (2003), De verborgen dochter (2008), Kwellende liefde (2016) en de Napolitaanse romans De geniale vriendin (2013), De nieuwe achternaam (2015), Wie vlucht en wie blijft (2016) en Het verhaal van het verloren kind (verschijnt 10 oktober 2016).

Het zijn deze Napolitaanse romans, prachtige romans over het vrouwelijk bestaan en over vriendschap en rivaliteit die Ferrante in en buiten Italië gelijk hebben gegeven. Critici, lezers en boekhandelaren in onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Denemarken lopen over van enthousiasme voor de romans van deze auteur, van wie niemand weet wie zij is.

Ferrante laat zich niet interviewen, maar voor haar Italiaanse uitgevers maakte ze een uitzondering. Lees hier hun gesprek uit The Paris Review, het belangrijkste literaire tijdschrift ter wereld.

Lees hier het stuk van de bekende Amerikaanse criticus James Wood uit The New Yorker waarmee hij de #FerranteFever ontketende.

Beluister hier een gesprek tussen Marja Pruis en Marte Kaan over Ferrantes mysterieuze identiteit (VPRO Nooit meer slapen).

En beluister hier een interview met Anne Branbergen, die Elena Ferrante voor De Groene Amsterdammer mocht interviewen – via de e-mail, weliswaar (NOS Met het oog op morgen). (Bron: Wereldbibliotheek)

De mysterieuze Italiaanse schrijfster Elena Ferrante was volgens het Amerikaanse tijdschrift Time een van de honderd meest invloedrijke personen ter wereld van 2016. Op deze lijst staan verder de Duitse bondskanselier Angela Merkel, presidentskandidaat Donald Trump en koningin Máxima.
Ferrantes naam vinden we in het lijstje ‘artists’, naast acteurs als Idris Elba (o.a. bekend van de serie Luther) en Charlize Theron. Koningin Máxima wordt gezien als een ‘leader’, een titel die ze deelt met onder anderen president Barack Obama. In de categorie ‘Icons’ staan de namen van de atleet Usain Bolt en zangeres Adele, om maar een paar te noemen.

Elena Ferrante is vooral bekend van haar serie ‘Napolitaanse romans’. Toen in 1991 haar debuutroman L’Amore Molesto (Kwellende liefde) werd gepubliceerd, schreef ze een brief naar haar uitgever waarin ze aangaf qua publiciteit niets te willen doen voor het boek, omdat haar taak al was volbracht: ze had het boek immers geschreven. De schrijfster wilde niet deelnemen aan discussies, prijsuitreikingen en conferenties, interviews mochten alleen schriftelijk worden afgenomen en zelfs die moesten tot een minimum worden beperkt.

‘Het verhaal dat we het meest horen over Elena Ferrante, is het verhaal over haar afwezigheid’, schrijft Time. ‘Haar pseudoniem en haar bewuste keuze om buiten de schrijverswereld te blijven. Het is merkwaardig om je voor te stellen dat een foto of een biografie ons meer over Ferrante kan vertellen dan haar buitengewone boeken.’ Haar oeuvre vormt volgens het blad ‘een topografische kaart van een buitengewone geest’. Haar Napolitaanse kwartet wordt ‘een episch meesterwerk’ genoemd.

           

(Bronnen: Wereldbibliotheek, Time, The Bookseller & Hebban)
Leesfragment De geniale vriendin
Leesfragment De nieuwe achternaam
Leesfragment De verborgen dochter
Leesfragment Een nacht op het strand
Leesfragment Het verhaal van het verloren kind
Leesfragment Kwellende liefde
Leesfragment Wie vlucht en wie blijft

Bestellen? Klik op een van de afbeeldingen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s