Donkerblauwe woorden

Standaard

In de tweedehandsboekwinkel van Henry’s vader staat een kast met boeken waarin klanten mogen schrijven. Mensen omcirkelen woorden die ze mooi vinden, onderstrepen zinnen of ze laten boodschappen achter in de kantlijn: gedachten, vragen, wensen. Sommigen laten brieven achter tussen de bladzijden. Brieven aan schrijvers, aan (ex-)vrienden of vriendinnen. In deze kast laat Rachel een liefdesbrief achter voor haar beste vriend Henry, vlak voordat ze gaat verhuizen…

 

 

Recensie: Rachel en Henry zijn jarenlang beste vrienden, maar wanneer Rachel verhuist, ontstaan er misverstanden en verwatert het contact tussen de twee. In de jaren dat Rachel met haar moeder en broer Cal bij haar oma aan de kust woont, gebeurt er iets vreselijk: haar broer Cal verdrinkt. Dit zorgt ervoor dat de slimme en georganiseerde Rachel neerslachtig wordt, nachtmerries heeft en haar eindexamen niet haalt. Om weer een nieuwe start te maken verhuist Rachel naar de stad waar ze opgroeide. Ze gaat bij haar tante wonen, die haar stimuleert het normale leven weer op te pakken. Ze gaat werken en al snel komt ze haar oude vrienden weer tegen en ziet ze ook haar oude vriend Henry weer terug.

Het verhaal speelt zich voor een groot deel af in de tweedehandsboekenwinkel van Henry’s ouders. In deze winkel staat de “brievenbibliotheek”, hier staan boeken die niet te koop zijn, maar die mensen in de winkel kunnen lezen, of waar ze woorden of zinnen die ze mooi vinden mogen onderstrepen. Ook mogen mensen in deze boeken boodschappen of brieven achterlaten voor een vriend of vriendin, een geliefde, of voor een onbekende. Voor lezers is dit natuurlijk de perfecte setting voor een roman.

Auteur Cath Crowley heeft met Rachel en Henry sterke en aantrekkelijke personages gecreëerd. Rachel zit door het overlijden van haar broer Cal diep in de put. Met deze rugzak keert Rachel terug naar de stad waar ze is opgegroeid. Lange tijd houdt ze verborgen dat haar broer is overleden en dat ze gezakt is voor haar eindexamen. Henry is een lieve en naïeve jongen die net gedumpt is door zijn vriendin Amy. Hij wil de vriendschap met Rachel herstellen, maar zij stelt zich in het begin stug op. Andere personages, zoals familie en vrienden zijn door de auteur treffend beschreven waardoor het herkenbare types zijn en je ze zo voor je ziet.

Donkerblauwe woorden is een boek uit het young adult-genre, maar ook voor de wat oudere lezer is dit een mooi boek. Het verdriet van het verlies van een familielid is iets dat iedereen kan overkomen. Rachel worstelt met het verlies van haar broer en vindt het moeilijk het leven weer op te pakken. De mensen om haar heen proberen haar weer te stimuleren te gaan werken en sociale contacten te herstellen.

Het verhaal is geschreven vanuit de perspectieven van Rachel en Henry. Om en om komen zij aan bod. Het hoofdverhaal wordt afgewisseld met stukken tekst en briefwisselingen uit de boeken uit de “brievenbibliotheek”. Dit is een heel bijzondere toevoeging aan het boek en geeft aan dat de schrijfster de liefde voor boeken wil overbrengen. Op deze manier wordt je er weer aan herinnert dat lezen heerlijk is!

★★★★
Titel: Donkerblauwe woorden
Auteur: Cath Crowley
Uitgeverij: Young & Awesome
Categorie: Young Adult
Pagina’s: 352
Uitvoering: paperback
ISBN13: 9789025872670
Verkrijgbaar vanaf: april 2017
Datum recensie: 20-06-2017
Recensie: Dayenne Wamsteeker
Prijs: €14,99
Bestellen

Advertenties

Eén reactie »

  1. Pingback: Donkerblauwe woorden – Cath Crowley | Dayenne's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s