Spelenderwijs verbinden en hechten

Standaard

Geef je kind een bal en ga samen spelen! Door de eeuwen heen en in alle culturen vormen spel en speelsheid het meest natuurlijke ontwikkelingsmiddel voor kinderen. Ongeacht hun afkomst, ongeacht wie ze zijn. Dit boek toont dat ouders, opvoeders die actief en met plezier investeren in een hechte relatie met hun kind, bouwen aan een waardevol fundament. Als kinderen in hun eerste levensjaren in een liefdevolle, stabiele omgeving opgroeien, wordt een gezonde basis gelegd voor hun verdere leven. Het stimuleert actief de hersenontwikkeling en vergroot zo hun toekomstperspectief. De stevige band met hun opvoeders zorgt voor vertrouwen in zichzelf, anderen en de wereld. En het mooie is: iedereen, van ouder, verzorger tot leerkracht, pleegouders of therapeut, kan hieraan bijdragen. Spelenderwijs. Elke dag opnieuw.

In Spelenderwijs verbinden en hechten gaan achtergrond en écht doen hand in hand. Het is een inspiratiebron met zeker honderd spelvoorbeelden die het hechtingsproces bevorderen en helen. Door elke dag opnieuw samen te spelen en te beleven. Het is een boek voor iedereen die met kinderen werkt en leeft. Daarnaast kan het worden gebruikt door Theraplay®-therapeuten en als praktisch naslagwerk tijdens opleidingen en nascholingstrajecten waarbij hechting aan bod komt. Spelenderwijs verbinden en hechten wil inspireren, maar vooral motiveren om actief en met veel plezier aan de gang te gaan. Kinderen en spelen zijn al bijna een heel leven de grote passie van Micheline Mets. Ze werkt als speltherapeute, heeft haar eigen praktijk Ilmatar en was lange tijd verbonden aan Het Haags Kinder- en Jeugdtherapeuticum: Top Referent Trauma Centrum van Intermetzo. Micheline Mets is een van de eerste in Nederland gecertificeerde Theraplay®- therapeuten.

 

Recensie: Micheline Mets, de auteur van het boek Spelenderwijs verbinden en hechten heeft ruim 45 jaar ervaring in het werken met kinderen. Ze volgde onder andere een opleiding voor spelagoog en therapeutisch begeleider. Zo kwam ze voor het eerst in aanraking met kinderen met hechtingsproblemen. In 2009 integreerde ze Theraplay® in haar werk als speltherapeut. Ze heeft een eigen praktijk – genaamd Ilmatar – waar iedereen die de grote kracht van contactverbetering aan den lijve wil ervaren terecht kan.

Hechtingstherapie streeft naar veilige, stabiele relaties tussen kinderen en volwassenen. Wat van groot belang is voor een gezonde (persoonlijkheids-) ontwikkeling. Het is inmiddels ook de basis van veel opvoedadviezen en therapieën. Spel speelt bij het verbeteren van gehechtheid een belangrijke rol. Theraplay® is hier een goed voorbeeld van. Ouders leren hiermee hoe ze het samen spelen kunnen gebruiken om de band met hun kind(eren) te versterken. Ieder kind zou zo meer (zelf)vertrouwen kunnen ontwikkelen.

Na een interessant voorwoord van klinisch psycholoog Leony Coppens, start het boek met een belangrijk stuk theorie waar onder meer; het kinderbrein en gedragsverandering door contactverbetering, uitvoerig wordt besproken. Alvorens aan de slag te gaan met de spellen in het boek is het raadzaam eerst dit theoretische gedeelte goed door te nemen, er staan veel bruikbare adviezen in.

Naast de theorie staan er maar liefst 111 eenvoudig uitvoerbare spelletjes beschreven in het boek. Waaronder veel bekende liedjes, zoals: hoofd, schouders, knieën, teen. (Liedjes in combinatie met een spel). Om de bijhorende filmpjes gemakkelijk op het internet te kunnen vinden staan er bij een aantal van deze liedjes QR-codes vermeld die gelinkt zijn aan Youtube-filmpjes.
Bij elk spel staat duidelijk aangegeven voor welke leeftijdscategorie het spel geschikt is, op welke zintuigen het spel effect heeft en op welk onderdeel van Theraplay® (verzorging, betrokkenheid, structuur, uitdaging) het spel van toepassing is. Ook staat er vermeld hoeveel deelnemers er nodig zijn om het spel te kunnen spelen en de eventuele benodigdheden.

Het boek is zeer praktisch en in eenvoudige taal geschreven en sluit als een tweede huid aan op, de van nature aanwezige, interactie tussen ouders en kind. Het staat vol met makkelijk uit te voeren activiteiten om samen te spelen en zo op een onbevangen manier contact te maken met het betreffende kind. Voor (pleeg-)ouders en professionals – die veel met kinderen werken – een nuttig boek.

★★★★
Titel: Spelenderwijs verbinden en hechten
Auteur: Micheline Mets
Praktijk Ilmatar
Uitgeverij: Uitgeverij S.W.P. 
Categorie: Lifestyle, gezondheid & psychologie
Thema’s: opvoeding, hechting, zelfvertrouwen
verbinden, relatie ouder/kind.
Pagina’s: 184
Uitvoering: paperback
ISBN13:9789088506932
Verkrijgbaar vanaf: januari 2017
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 18-05-2017
Prijs: €27,50
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s