Zussen

Standaard

Wanneer Nederland wordt bezet door de nazi’s, proberen drie Joodse zussen ieder op hun eigen wijze hun leven en dat van hun familieleden te redden. De een duikt onder, de ander ontsnapt met vervalste papieren aan de bezetter en de derde vlucht naar Engeland. Hoewel hun wegen zich scheiden, worden ze alle drie geconfronteerd met het on vermogen hun dierbaren te beschermen.
Zussen is het waargebeurde verhaal van een familie die tijdens de oorlog uiteenvalt en voor hartverscheurende dilemma’s wordt geplaatst. Het volgt de lotgevallen van drie sterke vrouwen en hun pogingen om aan de nazistische vervolgingspolitiek te ontsnappen. Het is ook het verhaal van de strijd om een kind dat na de bevrijding de gaten moet dichten die in haar familie zijn geslagen. Ze wordt door verschillende familieleden opgeëist als het meisje dat alles goed moet maken.

 

 

Recensie: Hinke Piersma, de auteur van het oorlogsverhaal Zussen studeerde geschiedenis en heeft een deel van haar kennis rondom de Tweede Wereldoorlog in haar boek Zussen verwerkt. Het boek leest als een oorlogsverslag. Vooral het eerste hoofdstuk kost aardig wat tijd en inspanning. Dit deel bestaat voornamelijk uit een verzameling van feiten over de zussen Ina, Greta en Els en de rest van hun Joodse familie. In dit eerste gedeelte van het boek wordt het de lezer duidelijk gemaakt dat de zussen behoorlijk verschillen in karakter en hun opvattingen. Ook in de oorlog maakten ze alle drie andere keuzes en gingen ze stuk voor stuk noodgedwongen hun eigen weg, zo blijkt in de opvolgende hoofdstukken. Het waargebeurde verhaal is indrukwekkend en alleen daarom is Zussen al een aanrader te noemen. Zeker voor ieder die meer wil weten over de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen die daar aan vast kleefden voor voornamelijk de Joodse bevolking in Nederland.

Hinke Piersma heeft overduidelijk veel tijd en energie gestoken om dit boek te kunnen verwezenlijken. Helaas zal de bundel vermoedelijk niet een heel groot publiek aanspreken, domweg omdat het boek pittig leesvoer is, het vraagt veel concentratie. De verhalen van de drie zussen zijn natuurlijk met elkaar verbonden, maar om het boek gemakkelijker leesbaar te maken was het prettiger geweest als Hinke Piersma zich op een van de drie zussen had geconcentreerd. In dat geval hadden er zelfs drie boeiende romans kunnen ontstaan, die allen een belangrijk – en waargebeurd verhaal vertellen. Maar toch; Hinke Piersma heeft vast bewust gekozen voor deze manier van overbrengen; het opsommen van feiten zonder af te dwalen naar een geromantiseerd verhaal. Zussen toont dan ook een belangrijk stuk geschiedenis. Littekens, die eenieder zou moeten ontroeren.

Deze recensie werd geschreven in opdracht van de Zin Boekenclub.

★★★
Titel: Zussen – Een oorlogsverhaal
Auteur: Hinke Piersma
Uitgeverij: Querido
Categorie: Waargebeurde verhalen, Oorlogsroman
Thema’s: Tweede Wereldoorlog, Jodenvervolging,
g
eschiedenis
Pagina’s: 256
Uitvoering: paperback
ISBN13: 9789021405094
Verkrijgbaar vanaf: april 2017
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 30-04-2017
Prijs: €18,99
Bestellen

 

Advertenties

»

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s