De groene eend

Standaard

De blik van de kleine Isaac staat altijd op oneindig. Hij heeft een zacht gezicht maar binnenin lijkt het leeg. Hij praat niet, behalve als hij schreeuwt. Zijn ouders ziet hij sinds hun scheiding afwisselend. Zijn vader, Eric Dubon, ooit een succesvol striptekenaar, slaagt er maar niet in tot hem door te dringen.
Tot Eric de groene eend van zijn oom erft. Als Isaac de auto ziet, lijkt hij voor het eerst te reageren. Eric ziet het als een teken en besluit tegen de wil van zijn ex Isaac mee te nemen. Achternagezeten door de politie ondernemen vader en zoon een tocht die hun leven voorgoed verandert.

De groene eend is het onvergetelijke, aandoenlijke en hartverwarmende verhaal van een autistische jongen en zijn vader.

Manu Causse (1972) is geboren in Parijs en woont in Toulouse. Hij is vertaler. De groene eend is zijn veelbelovende debuut, dat in vijf talen verschijnt. (bron: Signatuur).

 

 

Recensie: De groene eend is het iets wat merkwaardig debuut van de fransman Manu Causse. Hoewel de auteur met deze roman zeker tastbaar bewijs heeft geleverd dat hij over een groot schrijftalent beschikt, toch is zijn manier van schrijven even wennen. Hij lijkt voor zijn eerste roman direct alles uit de kast te hebben gehaald. Manu Causse schrijft met mooie volle zinnen, beeldend, soms bijna poëtisch en erg fantasierijk. Echter lijkt het of de auteur niet bij het oorspronkelijke verhaal kan blijven, hij wil veel meer vertellen en dwaalt dan ook regelmatig af. Manu Causse wijkt uit naar andere fascinerende personages en vertelt daarbij ook hun verhaal. Interessant, maar daardoor is de verhaallijn wel moeilijker te volgen.

Toch als je een lezer bent die zich niet snel laat afschrikken heeft de roman De groene eend veel moois te bieden. Zo nu en dan moet je misschien teksten herlezen om volledig te begrijpen waar het hier over gaat. Soms ook verdienen de teksten het om herlezen te worden, er staan echt zeer mooie zinspelingen tussen. De rode draad, het verhaal over de autistische jongen Isaac, is ontroerend en meeslepend; De vader, Eric Dubon, erft een goed onderhouden groene eend, een Citroën 2cv, van een oom. Wanneer de vader merkt dat zijn zoon – die zelden ergens op reageert – wel op de oude wagen reageert, besluit Eric spontaan om de jongen mee op reis te nemen. Echter maken ze de reis niet met z’n tweetjes. Zonder dat ze het weten reizen er op de achterbank een aantal geesten mee, waaronder de overleden oom van Eric en een eigenaardige kat met kwaadaardige trekjes. Wat volgt is een merkwaardige roadtrip.

Het boek staat bomvol symboliek, soms ronduit schitterend, als een perfecte aansluiting op het verhaal. Soms behoorlijk over de top, waardoor de ernst van het verhaal (Een verhaal dat toch hoofdzakelijk gaat over een moeizame, maar toch liefdevolle band tussen een ouder en een autistisch kind) enigszins ontkracht wordt. Kortom; Manu Causse heeft met De groene eend een uniek en gecompliceerd debuut geschreven dat je eigenlijk meer dan een keer zou moeten lezen.

★★★
Titel: De groene eend
Originele titel: La 2CV verte
Auteur: Manu Causse
Uitgeverij: Signatuur
Categorie: romans
Thema’s: Autisme, relatie vader-zoon, roadtrip
Pagina’s: 256
Uitvoering: paperback
ISBN13: 9789056725754
Verkrijgbaar vanaf: 11-04-2017
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 14-04-2017
Prijs: €19,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.