De kale boom

Standaard

Zoals een boom zijn bladeren verliest

Het wordt voorjaar in het bos. Er spelen jonge dieren aan de waterkant en aan de takken van de bomen groeien langzaam weer knisperend groene blaadjes. Behalve aan die van Beuk.
Beuk voelt zich niet lekker en blijft kaal. Hij wordt er verdrietig van. Gelukkig hebben Meisje Eekhoorn en Klein Konijn een heel goed plan en voelt Beuk zich al gauw een stuk beter!

 

Tamara Bos (1967) schrijft al sinds ze een kind is en ze is er nooit meer mee opgehouden. Naast gedichten, liedjes, columns en filmscenario’s schrijft ze ook kinderboeken. Zo schreef ze zowel het boek als het filmscript van Het paard van Sinterklaas, Waar is het paard van Sinterklaas? en Brammetje Baas. Ook schreef ze de scenario’s voor veel Annie M.G. Schmidt-verfilmingen, zoals die voor Minoes, Pluk van de Petteflet en Wiplala. De Duitse vertaling van haar boek Papa, hoor je me? werd genomineerd voor de Deutscher Jugendliteratur Preis 2014.

Samen met illustratrice Barbara de Wolf maakte Tamara eerder twee prentenboeken: De maan gaat altijd met me mee en Bibi en het bangebeestenbos. Voor De Vier Windstreken werkten ze samen aan het prentenboek De kale boom.

Tamara Bos is getrouwd met de muzikant/cabaretier Johan Hoogeboom. Samen hebben ze drie katten en drie kinderen: Guus (21), Lot (19) en Louis (15).
(Bron: De Vier Windstreken).

Illustratie: Barbara de Wolf

Recensie: De kale boom is een pakkend prentenboek over een zieke Beuk. Wat de boom ook probeert het lukt hem niet om mooie nieuwe blaadjes te vormen. De Beuk voelt zich niet lekker en terwijl alle bomen om hem heen een mooi volle kruin krijgen wordt de Beukenboom steeds kaler. Zo kunnen de eekhoorns zich niet meer verstoppen tussen zijn bladeren. Dan bedenken ze een fraaie oplossing…

Het mooie verhaal over elkaar helpen en geven is ontstaan vanuit een idee van de zestienjarige Michael. Hij is zelf ziek en verliest daardoor helaas zo nu en dan zijn haar. Wanneer je het boek met deze gedachten in je achterhoofd leest is het verhaal behoorlijk indrukwekkend. Aan de vormgeving van het boek is vermoedelijk veel aandacht besteed. Op iedere pagina vind je een nieuw kunstwerkje van Illustrator Barbara Wolf. Mooie kleurrijke bomen vormen op de pagina’s een sterk contrast met de zieke kale beuk. De bijpassende teksten van Tamara Bos maken het boek tot een prachtig geheel. Een groots voorleesverhaal over ziek zijn en echte vriendschap. Gelukkig loopt het verhaal uiteindelijk goed af.

De kale boom is geselecteerd voor de Prentenboek TopTien van 2019!

 ★★★★
Titel: De kale boom | Leesfragment | Auteur: Tamara Bos | Illustrator: Barbara de Wolf | Uitgeverij: De Vier Windstreken | Categorie: Kids, prentenboeken | Uitvoering: hardcover | 32 pagina’s | ISBN13: 9789051165838 | Verkrijgbaar sinds: maart 2017 |Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 09-04-2017 | Prijs: €19,45 | Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.