Vier plus een

Standaard

Na de wereldwijde bestseller Voor jou kwam auteur Jojo Moyes al snel met een nieuwe roman: Vier plus één.

Jess is een alleenstaande moeder van twee kinderen. Haar dochtertje Tanzie is briljant in wiskunde, haar stiefzoon Nicky wordt genadeloos gepest. Hoezeer Jess ook probeert de eindjes aan elkaar te knopen, het lukt elke keer net niet. Als Tanzie mee mag doen aan een wiskundewedstrijd in Schotland met een flinke prijzenpot, grijpt Jess de mogelijkheid om haar daarmee naar een betere school te sturen met beide handen aan. Maar als hun auto het begeeft, lijkt ook die kans verkeken. Tot Ed langsrijdt, en stopt, en hun een lift aanbiedt. `Anders dan anders: dit boek blijft je nog lang bij. Red `Rauw, grappig, oprecht en verdrietig. Dit is verhalen vertellen op zijn best. Marie Claire Jojo Moyes heeft een aantal romans op haar naam staan. Met Voor jou bereikte ze een ongekend succes over de hele wereld: het boek ging 3 miljoen keer over de toonbank en de verfilming is in de maak. Ook Vier plus één is een internationaal succes.

Gastrecensie: Jess is een alleenstaande moeder van twee kinderen. Met twee verschillende banen probeert ze de eindjes aan elkaar te knopen. Haar dochter Tanzie is briljant in wiskunde en komt in aanmerking om naar een betere school te gaan. Helaas is het lesgeld hoog en ondanks de beurs die Tanzie krijgt, kan Jess het geld niet missen.

Maar dan doet de mogelijkheid zich voor dat Tanzie mee kan doen aan een wiskundewedstrijd waarmee een flink geldbedrag te winnen valt. Dit kan ervoor zorgen dat Tanzie toch naar een betere school zou kunnen. Helaas is de wedstrijd in Schotland. Toch gaan ze met hun oude auto op pad, maar al snel gaat deze kapot en lijkt het hele plan in duigen te vallen. Gelukkig rijdt Ed langs, hij biedt Jess, haar twee kinderen Tanzie en Nicky en hun hond Norman een lift aan.

Auteur Jojo Moyes is bekend van onder andere de roman Voor jou, een internationaal succes. Met deze nieuwe roman weet de schrijfster je ook snel te veroveren. De hardwerkende moeder Jess is een hartverwarmend personage. Ze doet alles om haar kinderen gelukkig te maken, met de beperkte middelen die ze heeft. Dochter Tanzie met haar bijzondere liefde voor wiskunde en Nicky, die gepest wordt hebben het niet altijd makkelijk, maar dat ligt niet aan de liefde die ze van hun moeder krijgen.

Elk hoofdstuk van het boek wordt vanuit een ander personage beschreven. Zo kun je als lezer meeleven met Jess, Ed, Tanzie en Nicky. Bovenaan het hoofdstuk staat aangegeven vanuit wie dat hoofdstuk is geschreven, dit zorgt voor een prettige leesbaarheid van het boek.

Het is even inkomen in dit boek, maar zodra de roadtrip naar Schotland begint, pakt het verhaal je en wil je het liefst blijven lezen. Door de schrijfstijl, het vertelperspectief en de realistische personages zie je de gebeurtenissen zo voor je en kun je met de hoofdpersonen meeleven.

De combinatie van de nette Ed en het kleurrijke gezin van Jess zorgt voor mooie taferelen in het boek. Ed is als succesvolle zakenman namelijk gewend over veel geld te beschikken en eet het liefst in restaurants en slaapt graag in hotels. Dit in tegenstelling tot Jess, die juist zo min mogelijk geld wil uitgeven tijdens de reis, door boterhammen te smeren en in de auto te overnachten. Het verhaal is zeer veelzijdig, grappig, verdrietig en bovenal heel oprecht.

Vier plus één is een heerlijk luchtige roman, waarin soms heftige onderwerpen aan bod komen, zoals pesten, scheiden en armoede, maar door de eenvoudige schrijfstijl wordt het boek niet te zwaar. In het verhaal zit ook een duidelijk romantisch aspect. Op begeven moment lijkt deze liefde aan beide kanten aanwezig, maar door een gebeurtenis worden de twee toch weer uit elkaar gedreven. Het boek heeft een mooi einde, ietwat onrealistisch, maar het zorgt er wel voor dat je het boek met een positief gevoel dichtslaat.

★★★★
Titel: Vier plus een
Auteur: Jojo Moyes
Uitgeverij: de Fontein
Categorie: romans
Pagina’s: 400
Uitvoering: E-book
ISBN13: 9789032514723
Verkrijgbaar vanaf: september 2014
Recensie: Dayenne Wamsteeker
Datum recensie: 01-04-2017
Prijs: €9,99
Bestellen

Advertenties

Eén reactie »

  1. Pingback: Vier plus één | Dayenne's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s