De Held

Standaard

Sara Silverstein is net met haar familie teruggekeerd uit LA. Ze is nooit in aanraking gekomen met geweld, dus als haar zoon zich aanmeldt bij de US Marines voelt Sara zich machteloos en verpletterd. Dan wordt ze aangevallen door een vreemde man en komt haar vader plotseling te overlijden. Als vlak daarop haar gezin slachtoffer wordt van een gewelddadige inbraak, bereikt de dreiging een hoogtepunt. Houdt dit alles verband met het mysterieuze oorlogsverleden van haar vader? Sara moet de familiegeschiedenis ontrafelen om te ontdekken wie hen bedreigt en tegelijkertijd een manier vinden om haar familie bij elkaar te houden.

De Held was de openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2016.

 

Recensie: Zolang als Sara Silverstein (Monic Hendrickx, Kenau) zich kan herinneren hield haar vader zich altijd op de vlakte, geheimzinnig. De Joodse Sara en haar gezin wonen in Los Angeles, maar zijn nu tijdelijk terug naar Nederland gekomen, omdat ze dichter bij haar ouders wilde zijn. In Nederland had ze gehoopt zich veiliger te voelen dan in LA, maar juist hier leert ze kort na terugkomst wat echte angst is.
Een voor haar onbekende man, Anton Raaijmakers (Daan Schuurmans, Soof, De Maatschap) valt haar en haar gezin op obsessieve wijze lastig. Maar het hele gezin lijkt het zwijgen van (o)pa over te hebben genomen, ze vertellen elkaar niet wat hun is overkomen.

‘Wat je niet vertelt, is nooit gebeurd’

De Held is de verfilming van de gelijknamige roman van Jessica Durlacher die verscheen in 2010. Zij werkte ook mee aan het filmscenario. De Held is in principe een meer dan goed verhaal over familiegeheimen, wraak, het opzoeken van grenzen en de lange nasleep van een oorlog. Echter echt spannend wordt de film niet.
Helaas heeft de regisseur Menno Meyjes ( Het diner, De reünie) gekozen voor een wat traag verhaalverloop, het geheel voelt aan of je naar een achterhaald toneelstuk kijkt. Daarnaast zet hij, mede door gebruik te maken van een voice-over, de film volledig in een ouderwetse sfeer, goed voor de flashback-momenten, maar de andere scènes hadden best wat moderner gemogen.

De meer dan boeiende personages blijven wat vlak. Toch is de cast prima. Neem bijvoorbeeld Kitty Courbois, die met overtuiging de rol van grootmoeder neer weet te zetten. Jammer genoeg krijgen de acteurs over het algemeen in deze film te weinig de kans om hun kunnen te tonen. Daan Schuurmans, die in deze film de rol van een ware psychopaat voor zijn rekening heeft genomen, had veel meer in beeld mogen komen, dat had zijn rol zeker goed gedaan en dan was de film misschien wel echt een thriller geworden. Nu krijgt de kijker vooral een familiedrama voorgeschoteld.
Kortom de film voelt wat nostalgisch aan, ondanks de soms mooie filmbeelden en een goed verhaal mist de film, die aangekondigd wordt als thriller, spanning! Toch, als drama heeft de film genoeg materiaal in zich om de kijker tot het einde voldoende te boeien.

★★★
Trailer
Titel: De Held
Boekverfilming: De Held – Jessica Durlacher
Regie: Menno Meyjes
Cast: Monic Hendrickx, Fedja van Huêt,
Daan Schuurmans, Susan Visser, Kitty Courbois
Uitgever: Dutch Filmworks
Categorie: thriller, drama
Boekverfilming: De Held – Jessica Durlacher
Taal: Nederlands
Speelduur: 91 minuten
Thema’s: oorlog, familiegeheimen, angst, wraak
Verkrijgbaar vanaf: 03-02-2017
EAN:8719372003077
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 13-03-2017
Prijs €14,99 nu €9,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.