Genius

Standaard

GeniusNew York, de jaren 20. Max Perkins, boekenredacteur bij uitgeverij Scribners Sons, heeft grote auteurs als Ernest Hemingway en F. Scott Fitzgerald onder zijn hoede. Wanneer een chaotisch duizend pagina-tellend manuscript van de nog onbekende schrijver Thomas Wolfe op zijn bureau beland, is Max ervan overtuigd dat hij een nieuw literair genie heeft ontdekt. De twee mannen beginnen het boek te bewerken tot een versie die geschikt is voor publicatie, maar een lange strijd om letterlijk elke zin volgt. Tijdens dit lange proces wordt de relatie tussen de zachtaardige familieman Perkins en de excentrieke auteur steeds hechter, iets wat hun echtgenotes met lede ogen aanzien. Wanneer Wolfes roman Look Homeward, Angel een doorslaand succes blijkt, wordt de schrijver meer en meer paranoïde.Genius

 

Recensie: Genius is een ode aan een aantal grote auteurs uit de jaren 20, waaronder F. Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway. Het verhaal draait echter vooral om de man die deze auteurs een gouden kans gaf; redacteur Maxwell Evarts (Colin Firths, Kingsman, Bridget Jones) en de Amerikaanse schrijver Thomas Clayton Wolfe (Jude Law, King Arthur,The Holiday).

Wanneer Maxwel Evarts een manuscript van deze beginnende auteur in handen krijgt besluit hij zijn boek uit te geven. Thomas Wolfes heeft echter een probleem, hij kan niet stoppen met schrijven en zijn indrukwekkende verhaal is dan ook behoorlijk langdradig. Om van zijn enorme stapel geschreven pagina’s een behapbaar boek – voor het grote publiek – te kunnen maken zal er dan ook flink geschrapt moeten worden. Tijdens dit moeizame proces worden de uitgever en de auteur, die duidelijk elkaars tegenpolen zijn, de beste vrienden. Het uiteindelijke resultaat; het boek Look Homeward, Angel wordt een groot succes. Al snel volgt er een manuscript voor een tweede boek, deze is nog veel dikker dan zijn voorganger. Het kost de twee vrienden dan ook enorm veel tijd om het nodige uit het script te schrappen, met als gevolg dat de relaties met hun vrouwen op een laag pitje komt te staan.

Genius beschrijft een mooi stukje literaire geschiedenis; het (grotendeels waargebeurde) verhaal over de succesvolle uitgeverij Charles Scriber’s Sons. Een verhaal met in het middelpunt de iets wat saaie redacteur Maxwell Evarts, die eigenlijk stiekem verlangt naar wat meer avontuur in zijn leven. Genius is  de verfilming van het boek Max Perkins- Editor of Genius van A. Scott Berg en is tevens het debuut van de Britse theaterregisseur Michael Grandage. Hij wist grote namen voor deze film te strikken waaronder de eerdergenoemde twee heren met aan hun zijde de dames Nicole Kidman en Laura Linney. Deze uitstekende cast doet de film zeker goed. Echter het verloop van de film is helaas wel wat traag en het acteerwerk voelt soms wat theatraal aan. Toch fascineert deze film zeker en dan vooral de groeiende vriendschap rondom redacteur en auteur. Genius is ook een film waarin de sfeer rond 1920 mooi neer wordt gezet. Een film die fanatieke lezers met belangstelling voor klassiekers zeker aan zal spreken, maar ook een aanrader voor filmliefhebbers die houden van gedramatiseerde waargebeurde verhalen.

★★★★
Trailer
Titel: Genius
Regie: Michael Grandage
Cast: Colin Firth, Guy Pearce, Jude Law, Nicole Kidman
Uitgever: Remain in light
Categorie: drama
Taal: Engels
Speelduur:  minuten
Thema’s: uitgeverij, auteurs, vriendschap, schrijven
Verkrijgbaar vanaf: 14-02-2017
EAN: 5414937033362
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 01-03-2017
Prijs €13,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.