El Olivo

Standaard

El OlivoAlma´s familie produceert al generaties lang olijfolie in het Spaanse Castellón, maar zijn door teruglopende inkomsten genoodzaakt een andere inkomstenbron te zoeken. Haar opa heeft de veranderingen binnen hun familiebedrijf niet kunnen accepteren, spreekt al jaren niet meer en is nu zelfs gestopt met eten. Zijn zonen hebben weinig geduld voor de grillen van hun vader, maar Alma begrijpt hem. Zij weet als enige dat haar opa nog steeds rouwt om het verlies van de 1000 jaar oude olijfboom die de familie heeft verkocht om schulden af te kunnen lossen. Ze besluit de locatie van de boom te achterhalen en terug te brengen naar hun landgoed, zodat haar opa zijn laatste dagen gelukkig zal kunnen doorbrengen. Het blijkt echter het begin van een serieuze missie, aangezien de boom in het atrium van een energiebedrijf in Düsseldorf staat… El Olivo

Recensie: In de Spaanse film El Olivo lopen de emoties hoog op. Een familie dreigt uit elkaar te vallen vanwege een boom. Alma’s opa lijkt zelfs het leven al lange tijd opgegeven te hebben. Hij is passief, praat en eet niet meer en staart de gehele dag voor zich uit. Alma vindt hem regelmatig op de plek, op zijn land, waar een zeer oude olijfboom stond. Voor Alma en haar opa was de boom heilig, maar haar vader vond het bedrag dat ze voor de boom konden krijgen te verleidelijk en negeerde daarbij de gevoelens van Emma en haar opa. Emma wil nu ze volwassen is voor haar opa de boom terughalen en reist daarvoor af naar Duitsland. Ze krijgt daarbij hulp van haar sympathieke oom en haar goede vriend Rafa. In Duitsland gaat het nieuws over een meisje die haar boom komt halen als een lopend vuurtje. Dankzij een speciaal voor haar aangemaakte Facebookpagina krijgt ze steun van de plaatselijke milieuactivisten. Zal het energiebedrijf die de olijfboom letterlijk in hun pand heeft staan de boom teruggeven?

Deze productie van Icíar Bollaín (Te doy mis ojos, También la lluvia) zet je toch even aan het denken. El Olivo is een ontroerende familiefilm over een iets wat hysterisch overkomende jonge vrouw. Een vrouw die meer persoonlijk leed probeert te verwerken dan je als kijker in eerste instantie kunt vermoeden. Maar El Olivo is ook een film over ons gevoel van verbondenheid als mens met de natuur en/of het ontbreken daarvan. De flashbackscènes waarin opa en kleindochter te vinden zijn bij de betreffende olijfboom maken je weer even bewust van deze altijd aanwezig verbintenis. Zo zet de film op slimme wijze kapitalisme recht tegenover het milieu zonder daarbij een al te belerende toon aan te slaan.

Mooie film met een boodschap!

★★★★
Trailer
Titel: El Olivo
Regie: Icíar Bollaín
Cast:Javier Gutiérrez, Miguel Angel Aladren,
Anna Castillo, Pep Ambròs, Manuel Cucala
Distrubutie: September Film
Categorie: drama
Taal: Spaans
Speelduur: 99 minuten
Thema’s: familie, natuur, tradities
Verkrijgbaar vanaf: 17-11-2016
EAN:8718836863295
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 22-02-2017
Prijs €14,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.