Striptekenaar Jan Kruis overleden

Standaard

Jan< Jans en de kinderenStriptekenaar Jan Kruis (83) is overleden. Dat heeft zijn familie vrijdag bekend gemaakt. Kruis was vooral bekend van zijn strips Jan, Jans en de Kinderen.

Kruis tekende deze familiestrip voor het weekblad Libelle van 1970 tot en met 1999. Dat was in 2010, vlak nadat hij de Marten Toonderprijs had gewonnen en in het kader daarvan een interview gaf aan NRC Handelsblad, nog altijd de best verkopende strip van Nederland, met 45 duizend verkochte exemplaren per titel.

Kruis tekende de strip toen overigens al niet meer zelf. In 1999, na 1139 afleveringen, verkocht hij de rechten aan Sanoma. Een collectief tekenaars nam het werk over onder de naam Studio Jan Kruis. (Bron: MSN nieuws).

Jan Kruis is geboren op 8 juni 1933 in Rotterdam. Hij heeft een oudere broer (Ger) en een jongere zus (Anneke). Op de kleuterschool begon Jan met tekenen. Later, toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werd er nog weinig les gegeven en Jan begon steeds meer te tekenen.

 

Zijn eerste leraar was de striptekenaar Wim Meuldijk, en Jan vond het zo leuk dat hij later ook striptekenaar wilde worden. Na de basisschool was het voor Jan erg moeilijk: hij is twee keer van school gewisseld en zijn cijfers waren niet zo hoog.

In de Havenloods werd de eerste echte strip van Jan gepubliceerd: Prins Freddie. Vervolgens studeerde hij aan de kunstacademie en hij koos de richting reclame. Later ging hij naar een klas voor gevorderden waar hij meer van het echte kunst tekenen leerde.
Jans gezin
Op 29 januari 1958 trouwde hij met Els Kruis- van Zanden. Hun eerste kind, Leontine is geboren op 28 oktober 1959 en Andrea op 22 oktober 1962.

Hierna werd Jan gevraagd voor reclamewerk voor onder andere Shell. Ook heeft hij een aantal strips getekend voor het jeugdblad van Shell waaronder een cowboystrip (Tommy), een strip over een student (Student Tijloos) en een strip over een middeleeuwse zanger (Baldino). Verder werkte Jan als illustrator (iemand die de tekeningen in een boek of tijdschrift maakt).

De strip die Jan hierna tekende kan de voorloper van Jan, Jans en de kinderen genoemd worden. De personen uit deze strip lijken op de personen uit Jan, Jans en de kinderen en de manier van het tekenen is ook ongeveer hetzelfde. Na deze strip heeft Jan twee stripverhalen van Sjors en Sjimmie gemaakt, maar dat was niet wat hij de rest van zijn leven wilde doen.

Het begin van Jan, Jans en de kinderen (Bron: Bol.com)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s