Wildernisjaren

Standaard

WildernisjarenLeven met een pelsjager in Alaska

Na het overlijden van haar moeder vertrekt de zevenentwintigjarige Linda uit Nederland. Ze belandt na vele omzwervingen in Alaska, waar ze “Big Jim” ontmoet, die zich heeft teruggetrokken in de natuur en in zijn levensbehoeften voorziet door op pelsdieren te jagen en door te vissen. Linda valt als een blok voor Jim en gaat bij hem wonen in zijn hut aan de Yukon-rivier, ver van de bewoonde wereld. Ze beheert de moestuin, vangt zalm, leert sledehonden mennen en elanden villen. Samen met Jim zet ze klemmen voor marters en wolven. Jim windt er geen doekjes om: hij zoekt een vrouw die zijn leven makkelijker maakt. Als Linda zwanger raakt realiseert ze zich dat ze die uitspraak letterlijker had moeten nemen dan ze aanvankelijk dacht.

Linda Nijlunsing (1955) vertrok in 1987 naar Alaska, waar ze trouwde met de pelsjager Jim. In 1993 vloog ze met hun zoon Michael terug naar Nederland. Zij werkt als docent en coach en geeft door het hele land lezingen over Wildernisjaren.

Coauteur Lydia Tuijnman (1963) maakt tv-documentaires voor RTV Drenthe. In 2009 won zij met haar documentaire Interneringskamp Westerbork de Gouden NL-Award, de belangrijkste landelijke prijs voor regionale televisiemakers.

Recensie: Wildernisjaren vertelt het indrukwekkende en bovendien waargebeurde verhaal van een reislustige Nederlandse vrouw die uiteindelijk voor een lange tijd blijft plakken in het voornamelijk koude Alaska. De vrouw in kwestie; Linda Nijlunsing is tevens de auteur van dit fascinerende boek. In Wildernisjaren deelt zij de verhalen uit haar tijd in Alaska onverbloemd met haar lezers. Laat je gerust door haar meevoeren naar een land waar de kou overheerst, stilte en eenzaamheid geen onbekende verschijnselen zijn en de natuur nog altijd de baas is.

Als inwoner van Alaska is het noodzakelijk je continu aan te passen aan de grillen van de natuur, het is daar nog echt survivallen! Linda weet zich echter als buitenstaander goed te redden, ze is niet bang voor hard werken en trotseert dapper iedere tegenslag. Een leven in Alaska blijkt voor Linda geen rozengeur en maneschijn te zijn, maar ze voelt zich toch sterk aangetrokken tot dit indrukwekkende gebied. Als ze de robuuste Jim ontmoet blijkt hij de liefde van haar leven. Jim zweert echter bij zijn rustige bestaan en hoewel hij overduidelijk van Linda lijkt te houden heeft hij zeer veel moeite om zich aan haar aan te passen. Toch besluiten ze te trouwen. De flexibele Linda lijkt zich prima aan te passen, ze werkt hard, klaagt zelden en is niet te beroerd om zelf een dier te villen, maar wanneer ze in verwachting raakt veranderd Jims-houding, heeft Linda de juiste keuze gemaakt?

Wildernisjaren leest zeer gemakkelijk, vanaf de eerste pagina zit je direct in het verhaal. De omschrijvingen van de natuur aldaar geven je bijna het gevoel dat je er zelf bent. Wildernisjaren is werkelijk een indrukwekkend verslag over een leven in Alaska; mooi, soms ontroerend en hartverwarmend!

★★★★
Titel: Wildernisjaren
Auteur: Linda Nijlunsing
Facebookpagina
Uitgeverij: Nobelman
ISBN13: 9789491737206
Categorie: non-fictie
Pagina’s: 268
Uitvoering: paperback
Thema’s: Waargebeurd, Alaska, overleven, emigreren
Verschijningsdatum: augustus 2016
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 11-01-2017
Prijs: €17,50
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.