Nobel

Standaard

NobelNobel – Peace at any cost

24 uur nadat hij is teruggekeerd van een traumatische militaire missie in Afghanistan, krijgt luitenant Erling Riser de opdracht in Oslo op straat een Afghaanse man te vermoorden. Als hij ontdekt dat de opdracht niet van het hoofd van de Inlichtingendienst komt, moet hij uitvinden wie er wel achter zit en waarom hij gebruikt wordt als huurmoordenaar. Zijn vrouw vertrouwt hem niet meer en zelf kan hij niemand vertrouwen. Erling bevindt zich, als doel en dader, midden in een complex moordspel.

Nobel

Recensie: Hoewel waarschijnlijk alleen de militairen die de oorlogssituatie in Afghanistan werkelijk hebben meegemaakt hier echt over kunnen oordelen komt de serie Nobel zeer realistisch over. Nobel is dan ook een pittige eigentijdse serie, niet alleen vanwege de confronterende oorlogsbeelden en de daar uit voortvloeiende gevolgen die de kijker aan het denken zetten, maar ook vanwege de politieke verhaallijn in de serie.

 In de ijzersterke Noorse serie Nobel krijgt de Noorse luitenant Erling Riser (een rol voor Aksel Hennie, Max Manus, Last Knights) een dag na zijn terugkeer van een langdurige missie in Afghanistan een opdracht. Deze zou afkomstig zijn van de leidinggevende van de inlichtingendienst. Erling krijgt via zijn telefoon het commando een belangrijke Afghaanse man terplekke (in Oslo) eigenhandig te stoppen. Wanneer Erling ziet dat de man zijn eigen vrouw hardhandig mishandeld grijpt hij daadwerkelijk in, met alle gevolgen van dien. Daarna ontkent het hoofd van de inlichtingendienst ook maar iets met de opdracht te maken te hebben gehad. Zelfs Erlins vrouw gelooft haar man daarna niet meer. Hij dreigt dan ook door de hele situatie in een klap zijn baan, zijn gezin en zijn vrijheid kwijt te raken. Zo raakt hij ongewild betrokken in schijnheilige politieke spelletjes waarbij meer slachtoffers vallen dan eenieder voor mogelijk hield. Erling, die slechts een pion is in een gevaarlijk politiekspel is vastberaden om zijn onschuld te bewijzen. 

In alle acht afleveringen van Nobel vinden er zeer veel dialogen plaats en komen er diverse samenzweringen boven tafel. Hierdoor is de verhaallijn behoorlijk gecompliceerd en daardoor soms wat lastig te volgen. Nobel is dan ook geen serie die je even met een half oog kunt bekijken. Iedere aflevering vraagt de nodige oplettendheid, maar voor de geduldige kijker valt uiteindelijk alles als vanzelf op zijn plaats.

De rouwe heftige oorlogsbeelden worden met regelmaat afgewisseld met pakkende scènes over het privéleven van de hoofdpersonages, waardoor je als kijker meer betrokkenheid voelt bij wat zich op het scherm afspeelt.  De serie is dan ook zeker geen moment saai te noemen. Het plot ziet goed in elkaar en ook op het acteerwerk valt weinig tot niets aan te merken. Vergeleken met andere series uit dit genre is Nobel meer dan een aanrader voor iedereen die belangstelling heeft voor politieke oorlogsdrama’s.

★★★★
Trailer
Titel: Nobel
Regie: Per Olav Sørensen
Productie: Monster Scripted
Distributeur: Lumière
Cast: Aksel Hennie, Tuva Novotny, Anders Danielsen Lie, Atheer Adel,
Danica Curcic, Christian Rubeck, Mads Sjøgård Pettersen,
Eirik Evjen, Odd-Magnus Williamson, Kyrre Hellum, e.a.
Categorie: oorlogsdrama, actiethriller
Taal: Noors
Speelduur: 8x 45 minuten
Thema’s: oorlog, politiek, Afghanistan, Noorwegen
Verkrijgbaar vanaf: 13-12-2016
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 06-01-2017
Bestellen – €27,99

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s