Julius in Winterland

Standaard

Julius in Winterland

Julius in Winterland is de eerste lange film van de Deense regisseur Jacob Ley (o.a. The Secret of the Ice Flower, geselecteerd voor veel internationale festivals). Hij maakte een heerlijke kerstfilm in een prachtig Scandinavisch landschap. Een verhaal dat de magie van de kerstperiode tot leven wekt en bewijst dat het de moeite is om de dingen waar we als kind in geloofden te blijven koesteren.

Hij werkte samen met het succesvolle Deense productiehuis Copenhagen Bombay, van o.a. De Geweldige Beer en De Verenkoning. In The Secret of the Ice Flower combineerde hij een innovatieve mix aan technieken als traditionele klei- en cut-out animatie en creëerde een visuele stijl, tegen stop-motion aan. In Julius in Winterland verfijnde hij dit, zodat er een aparte look ontstond, met Scandinavische ondertonen en een knipoog naar The Nightmare before Christmas van Henry Selick en Tim Burton. In totaal werden 8 grote sets, 65 kleine set-elementen en 17 personages ontworpen.

julius1

Julius woont in een weeshuis en is een beetje een buitenbeentje. Zoals elk jaar kijkt hij erg uit naar Kerstmis, want dan komt de Kerstman op bezoek. Wanneer beweerd wordt dat de baardige kindervriend eigenlijk het schoolhoofd is met verkleed kleding aan, wordt zijn geloof in de Kerstman en in zichzelf op de proef gesteld. Totdat hij via een magische doos in het wonderbaarlijke winterland terecht komt. Daar moet hij de Kerstman zien te redden uit handen van een slechterik voor de grote dag is aangebroken.

Julius in WinterlandRecensie: In de kerstfilm Julius in Winterland is het bijna Kerstmis, het feest waar de 9-jarige wees Julius zo gek op is. Het verhaal gaat dat hij op kerstdag gevonden werd en dat de Kerstman hem gebracht heeft naar de plek waar hij nu woont. Twee jaloerse pestkoppen vertellen Julius dat de Kerstman helemaal niet bestaat, waardoor Julius erg boos wordt. Hij loopt weg naar de schuur waar hij een kistje bewaard met daarin zijn zelfgemaakte kerstspullen. Daar komt hij op magische wijze in Winterland terecht en ontmoet hij een lief engeltje, een grappig marsepeinen-varken en de nare Krampus. Julius blijkt de enige te zijn die Kerstmis kan redden, aan hem de taak de Kerstman terug te vinden. Hij moet zich echter wel haasten want als de Kerstman niet voor het einde van kerstavond gevonden is zal het nooit meer kerst worden.

Julius in Winterland is een vermakelijk verhaal over kerst, vriendschap en magie. De animaties zijn anders dan gebruikelijk en het heeft even tijd nodig om hieraan te wennen. De Deense regisseur Jacob combineerde voor deze film verschillende technieken waaronder traditionele klei- , cut-out animatie en een stopmotionstijl waardoor er een unieke, maar iets wat eigenaardige creatie is ontstaan. De achtergronden in de film zijn allemaal erg mooi, de personages doen echter wat vreemd aan.

Eenmaal gewend aan de originele vormgeving is deze jeugdfilm zeker vermakelijk te noemen. De fantasierijke film is eenvoudige gehouden waardoor vooral ook de wat jongere kinderen plezier zullen beleven aan deze film. In het verhaal zijn een aantal legendes uit verschillende culturen rondom de decembermaand verwerkt, wat weer interessant is voor de wat oudere kijkers.
Vooral opvallend in beeld gebracht is de legende over de kwaadaardige Krampus, die stoute kinderen in de decembermaand zou straffen. Krampus komt in diverse culturen van oudsher voor en wordt soms behoorlijk akelig afgebeeld. In deze animatiefilm heeft Krampus echter juist iets grappigs waardoor de film nooit echt eng wordt.
Daarnaast komen er meerdere komische situaties in de film voor – zowel volwassen humor als grappen die kinderen aan zullen spreken – waardoor Julius in Winterland zeker een plezierige film is om naar te kijken. Eén waar je met een gerust hart jonge kinderen mee naar toe kunt nemen.


★★★Julius in Winterland
Trailer
Titel: Julius in Winterland
Originele titel: Get Santa
Regie: Jacob Ley
Productie: Copenhagen Bombay
Distributeur: Twin Film
Categorie: Jeugdfilm/kerst
Taal: Nederlands gesproken
Speelduur: 80 minuten
Thema’s: Kerstmis, vriendschap, magie
Vanaf 8 december 2016 in de bioscoop
Recens
ie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 13-12-2016


Tip: Doe snel mee met de prijsvraag en maak kans op 2 kaarten voor deze film

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s