Chronic

Standaard

ChronicVerpleger David werkt zeer toegewijd met terminale patiënten. Hij bouwt een intieme band op met elke patiënt en gaat daarin verder dan zijn collega’s doen. In zijn privéleven is hij echter onhandig, terughoudend en blijkt hij uiteindelijk net zo afhankelijk van zijn patiënten als zij van hem. Het is duidelijk dat David een zwaar verleden met zich meesleept dat inmiddels ondraaglijk is geworden. Hij zal daarom eerst de oorzaak van zijn schuldgevoelens onder ogen moeten komen om zo met een schoon geweten zijn leven voort te kunnen zetten.Chronic

Recensie: In de confronterende film Chronic krijgt de kijker een duidelijk beeld voorgeschoteld van het dagelijkse werk van een verpleegkundige, in dit geval de verpleger David. Een rol die overigens op een indrukwekkende manier wordt neergezet door de Engelse acteur Tim Roth (The Hateful Eight, Mr. Right)
Bij David komt de patiënt altijd op de eerste plaats, hij zet zich met ziel en zaligheid in voor ieder van zijn patiënten. Terwijl familieleden geen gehoor geven aan de behoeften van deze zogenaamde patiënten is hij er juist 24/7 voor hen als het moet. Helaas wordt dit door familieleden niet altijd op prijs gesteld en wanneer zijn affiniteit voor iets heel anders aan wordt gezien, kost dit David zelfs zijn baan.

Geen rozengeur en maneschijn in deze productie. De film laat keihard een realistisch beeld zien van hoe het werk van een gemiddelde zorgverlener eruitziet. In de film wordt er niets mooier neergezet dan het in werkelijkheid is. Dat kan voor sommige kijkers die zelf geen ervaring hebben op dit gebied misschien schokkend zijn, terwijl zorgverleners vermoedelijk juist veel zullen herkennen in de diverse scènes.
De patiënten zijn naakt wanneer dat nodig is en tonen zowel hun geestelijke – als lichamelijke kwetsbaarheid. Ze zijn vaak verbitterd, soms dankbaar, maar vooral hulpbehoevend. De mensen in de omgeving van deze patiënten spelen ook een grote rol. Soms lijkt het of David niets goed kan doen, een andere keer wordt hij benaderd alsof hij hun dierbaarste vriend is. Om dan een emotionele afstand tussen hem, de patiënt en diens familie te houden blijkt in de praktijk voor David bijna onmogelijk.

Chronic is een confronterende rauwe film. Regisseur Michel Franco (600 Miles) weet met deze unieke film een choquerend maar helaas realistisch verhaal neer te zetten, waarbij hij zowel de kwetsbaarheid van de zorgverlener als dat van de patiënt vlijmscherp in beeld weet te brengen.

★★★★

Trailer
Titel: Chronic
Uitgever: September Film
Acteurs: Maribeth Monroe, Tim Roth,
Elizabeth Tulloch, Claire van der Boom, Sarah Sutherland
Regisseur: Michel Franco
Uitvoering: DVD
Speelduur: 94 minuten
Taal: Engels
Audio: Dolby Digital 5.1
Verkrijgbaar vanaf: 17–11-2016
Genre: Drama
EAN: 8718836862939
Kijkwijzer12 jaar, Angst
Review: Sandra Hutchison
Datum review: 09-12-2016
€14,99- Bestellen

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.