Europa draait door

Standaard

Europa draait doorEen paar maanden na de aanslagen in Brussel. Bij de Eiffeltoren worden de afgehakte hoofden van Afrikaanse bootvluchtelingen gevonden. Uit de monden steekt hun paspoort met de boodschap van de Europa Engel.Zomer 2016.De Europese steden zijn in de ban van een reeks weerzinwekkende onthoofdingen. Spanningen tussen bevolkingsgroepen escaleren, overheden zijn in opperste paraatheid. Politie en justitie tasten in het duister. Misdaadverslaggever Gunnar Dahlgren kan deze daad van extreme vreemdelingenhaat niet van zich af zetten, een kindertekening is zijn enige houvast. Dahlgren vecht tegen de Europa Engel maar wordt ingehaald door zijn eigen verleden.

Richard Koekkoek schreef ondermeer voor diverse bladen van Wegener en uitgeverij Maasland. Vorig jaar verscheen zijn roman Bloedkus. Hij werkte als freelance journalist in Israël, Estland en Scandinavië

Gastrecensie Inge Otter:  Je zit er direct middenin!
Europa verandert, actuele gebeurtenissen beïnvloeden dat proces dagelijks en de verdeeldheid is groter dan ik zou bijna willen zeggen ooit! Aanslagen, haat, dood en verderf zijn helaas niet meer uit de realiteit te bannen.

Voormalig verslaggever Gunnar Dahlgren heeft dat persoonlijk meegemaakt maar is voornemens om zijn onderzoekende brein rust te geven in een vakantiepark in de stille natuur. Met zijn nieuwe gezin bouwt hij een vredig en rustig leven op. Maar als de gebeurtenissen in Europa persoonlijker en gruwelijker worden moet hij zichzelf de vraag stellen kan ik de rust wel bewaren?

Toen ik het boek ontving dacht ik, even doorbladeren en het proloog lezen om te kijken wat voor boek het is. Direct word je echter door de auteur het verhaal in getrokken en laat het je niet meer los. Actualiteiten worden realistisch beschreven, alleen dan fictief gezien nog ietsje gruwelijker gemaakt. Op bladzijde 60 stelde ik mezelf wel even de vraag, wie bedenkt zoiets? en heb ik het boek even neergelegd om de naam koekoek te google-en. Direct daarna heb ik het boek weer opgepakt en niet meer weggelegd totdat het uit was.Dit is namelijk een boek die je niet makkelijk naast je neerlegt. Verschillende hoofdpersonages wisselen elkaar af en zo’n beetje om het hoofdstuk krijgt een ander personage het woord. Van tevoren weet je eigenlijk al hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen.

Je weet dat De Engel waarschijnlijk ooit wel gepakt zal gaan worden en ook weet je wel dat dat waarschijnlijk wel door Gunnaar zal gaan gebeuren. De details daar naartoe worden bijzonder levendig en boeiend vertelt. Ook worden de ranzige en horrortaferelen niet ontzien of achterwege gelaten. 

Alhoewel het boek dus wel redelijk voorspelbaar is, maakt dat het verhaal niet minder spannend of boeiend. De beide karakters blijven fascineren en maken het verhaal allebei tot een geheel dat je gewoon moet uitlezen. Het plot is beeldend en zinderend geschreven en de manier van vertellen trekt je het verhaal in. Toch nog een aantal verrassende elementen zijn aan het eind in het verhaal verwerkt. 

Enorm genoten van dit boek en ik beoordeel het dan ook met 4 sterren. De actualiteit gecombineerd met gruwelijkheden die zo maar eens echt zouden kunnen gebeuren maken dat dit boek fascinerend is. Een goede thriller met een vleugje horror en misschien ook wel bedoeld als eye-opener voor wat er zou kunnen gebeuren als haat en irritatie omtrent vreemdelingen in Europa zich verder zouden ontwikkelen.

Ik raad iedereen die houdt van actualiteiten en thrillersensaties dit boek aan.

★★★★
Titel: Europa draait door
Auteur: Richard Koekkoek
Uitgeverij: Uitgeverij Koekkoek En van Hof 
ISBN13: 9789082326239
Categorie: Thrillers
Pagina’s: 342
Uitvoering: paperback
Thema’s: vluchtelingen, aanslagen,
Verschijningsdatum: april 2016
Recensie: Inge Otter
Datum recensie: 07-11-2016
Prijs: €15,00
Bestellen

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.