The Idol

Standaard

The IdolMohammed Assaf is van jongs af aan samen met zijn zusje volledig in de ban van muziek. Terwijl hij als kind voor het entertainment tijdens huwelijksfeesten zorgde, heeft de inmiddels 25-jarige Assaf andere muzikale ambities. Hij wil meedoen aan de tv-talentenjacht ‘Arab Idol’, waarvoor hij vanuit de Gazastrook een gevaarlijke reis naar Egypte zal moeten afleggen. Zonder paspoort, in het geheim de grens passerend en zonder uitnodiging voor zelfs maar een auditie, neemt hij het risico en met succes. In 2013 bezorgt hij zijn thuisland een zeldzame overwinningsroes met het officieuze Palestijnse volkslied ‘Ali al-Keffiyeh’ en is het jonge talent verantwoordelijk voor een uniek, bevrijdend moment van nationale trots in Palestina.The Idol

 

Recensie: Al op zeer jonge leeftijd is het overduidelijk voor de mensen in zijn omgeving; Mohammed Assaf is gezegend met een gouden stem. Zijn zusje weet hem te motiveren om met haar en een paar vrienden een band te vormen, voor een paar centen treden ze op bij bruiloften en partijen. Dan wordt zijn zusje ernstig ziek, ze lijdt aan nierinsufficiëntie (nierfalen). Wanneer hij haar verliest, heeft hij geen vertrouwen meer in zijn eigen kunnen als zanger. Totdat hij jaren later een oude vriendin tegen het lijf loopt, zij weet hem te motiveren zijn droom (en die van zijn z’n zusje) na te jagen. Hij zet alles op alles om mee te kunnen doen aan de tv-talentenshow Arab-Idol, maar daarvoor zal hij eerst illegaal de grens over moeten steken en neemt hij het risico nooit terug te kunnen keren naar zijn land, familie en vrienden.

De film The Idol is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Mohammed Assaf. Hij vertrok in 2013 vanuit een vluchtelingenkamp in de Gazastrook naar Egypte om auditie te doen voor het programma Arab Idol. Hij won uiteindelijk de finale en werd daarmee het symbool van hoop voor heel Gaza. Hoewel de film niet volledig gebaseerd is op feiten, maar hier en daar is gedramatiseerd, weet regisseur Abu-Assad met The Idol weldegelijk een overtuigend verhaal neer te zetten, met een plot dat je raakt. Zeker wanneer je realiseert dat een jong talent zoveel te weeg kan brengen voor zijn land door te zingen.  Een mooie film over doorzettingsvermogen, mensenrechten en wereldproblematiek die ons allemaal aangaat.

★★★★

Trailer
Titel: The Idol
Mohammed Assaf in Arab Idol (finale)
Acteurs: Eyad Hourani, Tawfeek Barhom,
Hiba Attalah, Ahmed Al Rokh
Regie: Hany Abu-Assad
Taal: Arabisch
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: September Film
Kijkwijzer: vanaf 12 jaar, discriminatie, grof taalgebruik
Genre: drama
Uitvoering: DVD
Speelduur:  97 minuten
Audio: Dolbi Digital 5.1
EAN: 8718836862755
Review: Sandra Hutchison
Datum review: 19-10-2016
Verkrijgbaar vanaf: 06-10-2016
Prijs: €14,99
Bestellen

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.