Freeheld

Standaard

FreeheldLaurel Hester is een zeer gewaardeerde rechercheur die al jaren met haar partner de straten van New Jersey drugsvrij probeert te houden. Haar privéleven komt tijdens werkuren nauwelijks ter sprake. Zo heeft ze zich nooit uitgesproken over haar seksuele voorkeur en weet niemand dat ze een serieuze relatie met de jongere Stacie heeft. Ze durft haar liefde voor Stacie pas openbaar te maken wanneer ze ontdekt dat ze terminaal ziek is. Ze heeft als laatste wens dat haar pensioenuitkering wordt uitbetaald aan de vrouw van haar leven, maar dat wordt door het politiekorps geweigerd. Met behulp van een homorechtenactivist gaan ze in een race tegen de klok, de strijd aan om gelijke rechten en een verandering in de wetgeving te bevechten.

 


Recensie: Freeheld vertelt het ontroerende en waargebeurde verhaal van Laurel Hester, een rol die ijzersterk neergezet wordt door Julianne Moore. In 2007 verscheen er al een korte documentaire onder dezelfde naam over deze krachtige vrouw en haar strijd voor gelijke rechten.

De Amerikaanse Laurel is een succesvolle rechercheur in New Jersey en valt op vrouwen. Dat laatste is iets wat in haar omgeving nauwelijks geaccepteerd wordt. Bang voor haar baan verzwijgt ze haar seksuele voorkeur. Dan ontmoet ze de veel jongere Stacie, ondanks hun leeftijdsverschil klinkt het direct tussen de vrouwen en binnen korte tijd hebben ze dan ook een serieuze relatie. Wanneer ze goed en wel samenwonen slaat het noodlot toe, Laurel blijkt longkanker te hebben. Als duidelijk wordt dat ze deze vijand niet zal overleven vraagt ze het politiekorps een hand over hun hart te strijken en haar pensioen na haar overlijden over te dragen aan Stacie, zodat zij in hun huis kan blijven wonen. Het koppige politiekorps gaat echter niet akkoord. Laurel besluit, op aandringen van een homorechten-activist, dit laatste gevecht tot het bittere eind aan te gaan en vecht samen met hem voor gelijkheid.

Ellen Page  (Stacie Andree) en Julianne Moore dragen de film samen naar een hoger niveau. Hun samenspel zorgt voor mooie gevoelige scènes, dit maakt dat het verhaal geloofwaardig overkomt. De zogenaamde rechtbankscènes zijn helaas wat minder krachtig neergezet en verzwakken het verloop van het toch indrukwekkende plot. De film kreeg al veel kritiek te verwerken en het is waar dat hier en daar wat meer diepgang in de personages bij had kunnen dragen aan een krachtiger geheel. Desalniettemin is de film zeker niet slecht te noemen. Het verhaal verdient het om door een groot publiek gezien te worden, de film zou hier en daar voorspelbaar zijn, maar het gaat hier dan ook om een waargebeurd verhaal, puur en simpel! Hadden de makers er meer aan toegevoegd dan was de film naar verwachting juist minder puur of zelfs ongeloofwaardig overgekomen.
★★★

Trailer
Titel: Freeheld
Speelduur: 99 minuten
Acteurs:Julianne Moore, Gabriel Luna, Steve Carell,
Luke Grimes, Michael Shannon, Ellen Page
Regie: Peter Sollett
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Septemberfilm
Kijkwijzer: 12 jaar, grof taalgebruik, seks
Genre: drama
Audio: Dolbi Digital 5.1
EAN:8718836862687
Review: Sandra Hutchison
Datum review: 27-09-2016
Verkrijgbaar vanaf: 08-09-2016
Prijs: €12,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s