Dagen zonder lief

Standaard

felixFelix van Groeningen brak door met het frisse debuut ‘Steve + Sky’ en bevestigde met het melancholische generatieportret ‘Dagen Zonder Lief’. De daaropvolgende verfilming van ‘De Helaasheid der Dingen’ van Dimitri Verhulst werd een regelrechte hit en zette van Groeningen ook internationaal op de kaart. Daarna volgde zijn grootste succes, het hartverscheurende ‘The Broken Circle Breakdown’, goed voor een Oscarnominatie. ‘Belgica’ was de openingsfilm van het prestigieuze Sundance Film Festival, waar Felix de prijs voor Beste Regie won. De vijf films van Felix van Groeningen zijn voor het eerst verzameld in deze niet te missen box. Stuk voor stuk films die bruisen van het leven, met onvergetelijke personages en memorabele soundtracks.

 

 

Recensie: Dagen zonder lief is een Vlaamse productie uit 2007. In deze iets wat tragische, zeer realistisch aanvoelende film van regisseur Felix van Groeningen ontmoeten we de levendige Kelly (Wine Dierickx), haar vrienden noemen haar Zwarte Kelly vanwege haar donkere haarkleur. Zwarte Kelly (inmiddels hoogblond) keert na een lang verblijf in New York terug naar België. Daar loopt ze al snel de goedlachse Frederic (Jeroen Perceval), een van haar beste vrienden van vroeger, tegen het lijf. Wanneer ze kort daarna samen met hem bij haar moeder voor de deur staat blijkt deze voor twee weken in Duitsland te zitten. Ze trekt tijdelijk bij Frederic in, wat tegen het zere been is van diens rijke vriendin. Hoewel hij niets meer of minder voor Kelly voelt dan een warme vriendschap, komt zijn relatie door zijn omgang met haar toch op de tocht te staan. Kelly ontmoet ook de rest van hun oude vriendengroep en merkt al snel dat er veel veranderd is. Allen zijn ze op hun eigen manier verder gegaan met hun leven en zijn mede door het verlies van hun gezamenlijke vriend Patrick veranderd. Zo heeft haar vroegere vriendje Kurt (Pieter Genard), nu een serieuze relatie met blonde Kelly (Ann Miller) en samen hebben ze sinds kort een kind. Hij raakt flink van slag door de plotselinge terugkeer van zijn oude liefde Zwarte Kelly. Kurt vlucht naar Frankrijk en leert daar wie zijn echte vrienden zijn.

Felix van Groeningen weet op een ogenschijnlijk simplistische manier met Dagen zonder lief een ontroerend schouwspel neer te zetten. Een pakkend levensverhaal over liefde, vriendschap, het maken van keuzes, rouwverwerking en de weg naar volwassenheid.  De meeste scènes spelen zich af in een troosteloos Sint-Niklaas, wat  een slimme zet blijkt , sfeerbepalend voor de film. Juist doordat de verhaallijn eenvoudig is gehouden raakt het gebeuren je als toeschouwer des te meer.


★★★★dagen-zonder-lief

Felix van Groeningen Collection
Titel: Dagen zonder lief
Speelduur: 100 minuten
Acteurs: Wine Dierickx,  An Miller, Jeroen Perceval,
Charlotte Vandermeersch, Koen De Graeve, Pieter Genard
Regie: Felix van Groeningen
Taal: Vlaams
Ondertiteling: Engels, Frans
Uitgever: Lumière
Kijkwijzer: zes jaar, geweld
Genre: drama
Uitvoering box: DVD, 5 Disks
Speelduur: 543 minuten
Audio: Dolbi Digital 5.1
EAN: 5407003480313
Review: Sandra Hutchison
Datum review: 26-09-2016
Verkrijgbaar vanaf: 27-09-2016
Prijs: €33,99
Bestellen

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s