The Assassin

Standaard

the-assassinChina, 9e eeuw, Tang Dynastie Generaalsdochter Nie Yinniang wordt op 10-jarige leeftijd meegenomen door een Taoïstische non, die haar introduceert in de oosterse vechtkunst en transformeert in een meedogenloze moordenaar, met als doel het elimineren van wrede en corrupte lokale bestuurders. Na het falen van een missie wordt Nie Yinniang door haar meesteres teruggestuurd naar het land van haar geboorte, met het bevel om haar eerste liefde, een neef die nu de grootste militaire regio in Noord-China leidt, te doden. Na 13 jaar ballingschap wordt de jonge vrouw geconfronteerd met haar ouders, haar herinneringen en lang onderdrukte gevoelens. Nie Yinniang moet kiezen: blijft ze loyaal aan haar meesteres of redt ze de man van wie ze houdt?


De Taiwanese filmregisseur Hou Hsiao-Hsien wordt samen met Edward Yang en Tsai Ming-liang gezien als grondlegger van de ‘Nieuwe Taiwanese Cinema’. Zijn stijl is kenmerkend minimalistisch, episodisch qua opbouw, zonder allesoverheersend plot, en bijna documentair verteld. Zijn stijl doet vaak denken aan de films van de Japanse regisseur Yasuyiro Ozu. Hij is hiermee tot voorloper geworden van een moderne Aziatische ‘avant-garde’ cinema, die ook in het Westen een voorname plaats in de arthouse-cinema heeft veroverd.


Winnaar Beste Regie – Filmfestival Cannes 2015
Winnaar Beste Speelfilm, Beste Regisseur, Beste Cinematografie, Beste Make-up en Kostuum en Beste Geluidseffecten
Golden Horse Awards 2015

Geselecteerd voor International Film Festival Rotterdam 2016

The Assassin

 

Recensie: De film The Assassin is gebaseerd op een 9de-eeuwse vertelling. De inmiddels 23-jarige Nie Yinniang keert na 13 jaar terug naar haar ouders. Ze werd door de Taoistische non en prinses Jiaxin vanaf haar tiende levensjaar getraind tot een wreed moordwapen. Na een mislukte missie moet haar meesteres de conclusie trekken dat Nie Yinniang haar emoties niet de baas kan. Nie Yinniang keert terug naar haar ouders met de opdracht haar neef Tian Ji’an, met wie ze eigenlijk zou gaan trouwen, te doden. Bij thuiskomst blijkt Tian Ji’an inmiddels leider te zijn van Weibo, ook heeft hij een gezin gesticht. Nie Yinniang zoekt de confrontatie op met haar neef, maar is ze in staat om hem te doden?

De Taiwanese filmregisseur Hou Hsiao-Hsien won met deze film op het Filmfestival Cannes 2015 de prijs voor beste regie, hierin blinkt de film dan ook zeker uit. Fascinerend natuurschoon wordt gecombineerd met indrukwekkende – bijna sprookjesachtige – beelden van mannen en vrouwen in traditionele kledij, omringd door wapperende stoffen en een mysterieuze lichtinval. De hoofdrol is weggelegd voor de bloedmooie Shu Qi. Het acteerwerk van haar en alle andere acteurs valt echter in het niet bij de visuele beelden en haalt de film enigszins omlaag. Lange onsamenhangende conversaties worden afgewisseld met scènes die er eigenlijk juist toedoen, maar waar weinig tot geen emoties in getoond worden. Je krijgt als kijker zeer weinig achtergrondinformatie en de personages zijn lastig te onderscheiden, waardoor het verhaal nauwelijks is te volgen.

Door de titel The Assassin en het genre waartoe de film behoort zal de gemiddelde kijker veel oosterse vechtscènes verwachten, zoals in bijvoorbeeld de film Hidden Dragon het geval was, maar deze zijn helaas achterwege gelaten. De enkele vluchtige vechtscènes die wel in de film voorkomen vallen erg tegen, houden plots op en eindigen met een te lang vastgehouden stilstaand beeld.
Hoewel diverse filmbeelden in The Assassin zeker een lust voor het oog zijn, had het plot veel krachtiger naar voren mogen komen. Liefhebbers van het minimalisme zullen deze film ongetwijfeld kunnen waarderen, maar voor het grote publiek is deze film veel te klein gehouden en om werkelijk te kunnen genieten van de zen-achtige taferelen had de verhaallijn meer aanwezig moeten zijn. Nu voelt het geheel meer aan als een tergende worsteling waarbij de kijker zich verloren voelt in een voor hem onbekende wereld.
Toch valt niet te ontkennen dat de film iets unieks heeft, iets wat de kijker raakt. Vermoedelijk is het de slimme combinatie van geluidseffecten en de werkelijk schitterende beelden die de film tot een opvallend geheel maken. Hoe het ook zij; met The Assassin heb je een unieke film in handen.

★★★

Titel: The Assassin
Originele titel: Nie yin niang
Acteurs: Chen Chang, Mei Yong, Satoshi Tsumabuki, Qi Shu, Yun Zhou, Dahong Ni
Regie: Hsiao-hsien Hou
Taal: Mandarijn
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Lumière
Kijkwijzer: 12 jaar, geweld
Genre: Filmhuis, Internationaal
Uitvoering: DVD
Speelduur:  101 minuten
Audio: Dolbi Digital 5.1
EAN: 5425019009915
Review: Sandra Hutchison
Datum review: 08-09-2016
Verkrijgbaar vanaf: 23-08-2016
Prijs: €9,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s