Dark Matter

Standaard

Dark matter

‘Ben je gelukkig met je leven?’

Dat zijn de laatste woorden die Jason Desson hoort voordat de gemaskerde ontvoerder hem bewusteloos slaat. Voordat hij wakker wordt en merkt dat hij vastgeketend is aan een ziekenhuisbed, omgeven door mensen die hij niet kent, die gekleed zijn in beschermende pakken.Voordat een man die Jason nog nooit heeft gezien naar hem glimlacht en zegt: ‘Welkom terug, vriend.’
In de wereld waarin Jason wakker is geworden, is niets zoals hij gewend is. Zijn vrouw is niet zijn vrouw. Zijn zoon is nooit geboren. Jason zelf is geen doorsneeleraar in natuurkunde, maar een gevierd genie dat iets buitengewoons heeft ontdekt. Iets onmogelijks. Is deze wereld of de wereld waar hij vandaan komt een droom? En zelfs als de wereld die hij zich herinnert echt is, hoe kan hij die dan ooit weer terugvinden?
De antwoorden liggen besloten in een reis die wonderlijker en afschuwelijker is dan alles wat hij zich ooit had kunnen voorstellen. Een reis die hem dwingt naar de donkerste krochten van zijn ziel te kijken, terwijl hij het moet opnemen tegen een angstaanjagende, nagenoeg onverslaanbare vijand.

Recensie: Stel dat er meerdere werelden bestaan waar een andere jij een vergelijkbaar leven heeft, maar waar je net even andere keuzes hebt gemaakt dan in dit leven. Hoe zou je leven er dan uit zien in die andere dimensie? Zou je gelukkiger zijn of juist niet? Is jij dan nog wel jij? In Dark Matter speelt de auteur Blake Crouch met dit gegeven. In deze turbulente thriller ontmoet wetenschap fictie en dit blijkt – in ieder geval in de handen van Blake Crouch – een fijne combinatie voor een meer dan spannend boek. Het verhaal gaat over Jason Desson, een geleerde professor in de natuurkunde die zijn carrière staakte toen bleek dat de liefde in zijn leven in verwachting was van hem. Hij koos voor zijn gezin en is nu nog steeds gelukkig met zijn keuze. Dat neemt niet weg dat hij stiekem met de vraag rondloopt; wat als? Wat als hij wel voor zijn carrière was gegaan? Op een avond, waarop hij eigenlijk de deur niet uit zou gaan, wordt Jason ontvoerd. Dan neemt het verhaal een aantal bijzondere wendingen. Jason ontwaakt uiteindelijk in een andere wereld. Wanneer hij zich realiseert dat hij hier niet op zijn plek is doet hij er alles aan om weer thuis te komen, zal hij terugvinden wat hij achterliet?

Met Dark Matter maakt Blake Crouch het onvoorstelbare geloofwaardig. Door handig gebruik te maken van intelligente wetenschappers als personages in het boek wordt de lezer ongemerkt voorzien van een hoop informatie rondom kwantummechanica zonder daarbij in verveling te geraken. Wetenschap vloeit ongemerkt over in een fictief verhaal met een aantal gebeurtenissen die enigszins doen denken aan The Matrix. Na openen laat het boek zich niet meer sluiten tot de laatste pagina gelezen is. Dark Matter voelt alsof je in een stroomversnelling terecht bent gekomen, het leest gemakkelijk is filmisch geschreven en laat een blijvende en positieve indruk achter.

Wayward Pines

Tv-serie gebaseerd op de eerder verschenen boekenreeks van Blake Crouch

★★★★★

Titel: Dark Matter
Auteur: Blake Crouch
Uitgeverij: Karakter
ISBN13: 9789045211244
Categorie: Thrillers
Pagina’s: 320
Uitvoering: paperback
Verschijningsdatum: 21-08-2016
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 29-08-2016
Prijs: €19,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.