Kollektivet

Standaard

KollektivetErik en Anne leiden een gelukkig leven samen met hun dochter Freja. Op een dag besluiten ze desondanks het roer om te gooien en samen met een paar vrienden een commune op te richten. Hun droom wordt al snel werkelijkheid wanneer iedereen zijn intrek in de villa heeft genomen en er een hechte gemeenschap ontstaat. Vriendschap, liefde en saamhorigheid komen harmonieus samen onder één dak, totdat Eriks affaire de commune zwaar op de proef stelt. De realiteit maakt zijn intrede en dreigt het gezin en de droom van het samenzijn voorgoed te vernietigen.

Recensie: Kollektivet is een geslaagde Deense productie van regisseur Thomas Vinterberg (Festen, Jagten) die inmiddels meer dan dertig filmprijzen op zijn naam heeft staan. In deze sfeervolle productie met de titel Kollektivet (gemeenschap) kon de regisseur putten uit persoonlijke jeugdervaringen, hij groeide op in een commune.

In deze toch vooral dramatische film die zich afspeelt in de 70e jaren ontmoeten we Erik (Ulrich Thomsen, Festen, In a Better World), een hoogopgeleide leraar in architectuur. Wanneer hij de ruime woning erft in de buurt van Kopenhagen waar hij als kind opgroeide halen zijn dochter (Martha Sofie Wallstrøm Hansen, debutante) en zijn vrouw Anne (Trine Dyrholm, The Legacy, In a Better World) hem over de villa niet te verkopen, maar er zelf in te gaan wonen. Erik ziet het hele gebeuren niet zitten, niet alleen vanwege het geld, maar hij vindt het landhuis ook veel te groot voor hun drieën. Zo groot dat je er elkaar gemakkelijk in kwijt kunt raken.

Erik zwicht uiteindelijk toch als zijn ruimdenkende vrouw Anne voorstelt om er een commune van te maken. Hier doet de film nog wat komisch aan. Het is leuk om te zien hoe de commune zich ontwikkeld en hoe iedereen zich tegenover elkaar gaat gedragen. Anne was de sleur van het standaard gezinsleven meer dan zat en wilde wat meer leven in de brouwerij brengen, nou dat kan ze krijgen! Een interessante basis voor de film is daarmee gezet.

Erik ziet alles tandenknarsend toe, maar leert uiteindelijk met de nieuwe situatie te leven. Dan wordt hij verliefd op Emma (Helene Reingaard Neumann, Submarino), een van zijn knappe studentes die zich letterlijk in zijn armen werpt. Zodra de relatie serieuze vormen aan begint te nemen en hij door zijn veertienjarige dochter wordt betrapt besluit hij alles aan zijn vrouw op te biechten. In plaats van hem de deur te wijzen stelt Anne voor om Eriks nieuwe vlam in de commune op te nemen. Dan veranderd de film van een gezellig sfeervol hippieverhaal meer en meer in een psychologisch drama. Vooral het verdriet en de onmacht van de eens zo succesvolle nieuwslezeres Anne wordt realistisch in beeld gebracht. Terwijl Eriks leven juist begint op te bloeien lijkt haar droombeeld van een liefdevolle commune volledig in te storten. De woorden van Erik dreigen uit te komen; ze raken elkaar kwijt!  Een pakkende film over de keerzijde van de vaak verromantiseerde hippietijd.

★★★★

Trailer
Titel: Kollektivet
Gebaseerd op: gelijknamige toneelstuk van Thomas Vinterberg
en Mogons Rukov
Acteurs: Ulrich Thomsen, Helene Reingaard Neumann,
Trine Dyrholm, Julie Agnete Vang, Fares Fares,
Martha Sofie Wallstrøm Hansen
Regie: Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm
Taal: Deens
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: September Film 
Kijkwijzer: AL
Genre: Drama
Uitvoering: Dvd, Blu-ray
Speelduur: 111 minuten
Audio: Dolbi Digital 5.1
EAN: 8718836862762
Review: Sandra Hutchison
Datum review: 22-08-2016
Verkrijgbaar vanaf: 18-08-2016
Prijs: €13,99
Bestellen

Advertenties

Eén reactie »

  1. Pingback: Filmpremière Nico, 1988 | Bekijk het!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s