Anomalisa

Standaard

AnomalisaMichael Stone, getrouwd, vader en gerespecteerd auteur, is totaal verlamd door de sleur van alledag. Op zakenreis naar Cincinnati, waar hij een toespraak moet houden op een congres voor klantenservicemedewerkers, neemt hij een kamer in het Fregoli Hotel. Daar ontdekt hij tot zijn grote verbazing een mogelijke uitweg uit zijn wanhoop als hij de onopvallende Lisa ontmoet, een salesmedewerkster van bakproducten uit Akron. Misschien is zij wel de liefde van zijn leven, maar misschien ook niet.

Recensie: Anomalisa is een unieke stopmotion-animatiefilm. De personages worden in deze film uitgebeeld door poppen met zeer menselijke trekjes. Het verhaal gaat over Michael stone (David Thewlis, Regression) een zeer succesvol zakenman, zijn boek over klantgericht werken is een bestseller. Wanneer hij naar Cincinnati gaat voor een toespraak over zijn boek blijkt hij lichtelijk doorgedraaid. Hoe succesvol ook, hij is zijn dagelijkse sleur meer dan zat. Wanneer hij de onzekere Lisa ontmoet lijkt zij z’n redding.

Anomalisa is duidelijk geen animatiefilm voor kinderen, maar richt zich op volwassen. Een originele film over onze asociale maatschappij, eenzaamheid in al zijn glorie en de zoektocht naar die ene ware liefde. De eerste vijf minuten wekken misschien enige weerstand bij de gemiddelde kijker op, maar het loont meer dan de moeite om de film een kans te geven. Om slimme redenen hebben de makers alle personages rondom Michael Stone een en dezelfde stem gegeven, namelijk die van acteur en regisseur Tom Noonan. Dat komt in eerste instantie zeer eigenaardig over, maar het doel zal je vanzelf duidelijk worden.
Iedere persoon komt voor Michael Stone identiek over. Het is hij tegenover de rest. Wanneer Michael Stone in zijn hotel plots een uniek sympathieke vrouwenstem hoort, lijken al zijn zintuigen plots op scherp te staan en gaat hij haastig op zoek naar de persoon bij de stem. Dan ontmoet hij Lisa! Is zij de liefde van zijn leven?

Eenmaal gewend aan de iets wat eigenaardige poppen met opvallende lijnen in hun gezicht komt deze film vreemd genoeg juist verrassend realistisch over. Iedere scène lijkt nauwkeurig overwogen te zijn en toont ons de meest herkenbare situaties: Ongemakkelijke gesprekken, overtrokken problematiek en keiharde realiteit verpakt in een ogenschijnlijk fictief jasje. De film zit vol verborgen boodschappen. In de film wil iedereen zich – net als in het echte leven vaak het geval is – rondom een winnaar scharen, maar niemand lijkt de persoon achter de winnaar daadwerkelijk te zien. Dat het niet goed gaat met de persoon in kwestie gaat droevig genoeg aan iedereen voorbij. Naast alle drama is er ook veel humor in de film verwerkt, vooral de seksueel getinte scènes zijn dankzij het realistische gestuntel hilarisch te noemen. Er is de hele film door veel aandacht besteed aan diverse details, knap werk dat de makers vermoedelijk veel tijd, bloed, zweet en tranen heeft gekost.

Gedurfd en origineel, alleen daarom al moet je Anomalisa gezien hebben.

★★★★
Trailer
Titel: Anomalisa
Acteurs: David Thewlis, Jennifer Jason Leigh, Tom Noonan
Regie: Duke Johnson, Charlie Kaufman
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Frans, Engels
Uitgever: Universal Pictures
Kijkwijzer: 12 jaar
Genre: Drama, Animatie, Komedie
Uitvoering: DVD
Speelduur: 87 minuten
Audio: Dolbi Digital 5.1
EAN: 5053083068493
Review: Sandra Hutchison
Datum review: 17-08-2016
Verkrijgbaar vanaf: 06-07-2016
Prijs: €17,99 €16,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.