Trumbo

Standaard

TrumboDe flamboyante Dalton Trumbo was in 1947 een van de bestbetaalde scenaristen van zijn tijd. Als voorstander van vakbonden, loongelijkheid en burgerrechten werd hij gearresteerd voor communistische activiteit en belandde hij op de zwarte lijst. In de jaren die volgden verloor Trumbo zijn baan, zijn huis en zijn vrienden. Hij gaf echter niet op en bleef onder een pseudoniem scenario’s schrijven, waarvoor hij ondanks alles twee Oscars wist te bemachtigen. Trumbo klaagde de absurditeit en onrechtvaardigheid van de zwarte lijst aan, die een negatieve invloed had op de levens en carrières van uiteenlopende figuren in Hollywood. Acteur Kirk Douglas en regisseur Otto Preminger erkenden in 1960 Trumbo als scenarist van hun blockbusters Spartacus en Exodus en brachten daarmee een einde aan het tijdperk van de zwarte lijst.

 

Recensie: De film Trumbo toont het waargebeurde verhaal over de Amerikaanse scenarioschrijver James Dalton Trumbo. Een schrijver bekend van vele films, waaronder Spartacus (1960).  In het jaar 1947 moet hij getuigen in een hoorzitting van de House Committee on Un-American Activities (HUAC), een organisatie die het communisme ver uit Amerika wilde houden. Dalton Trumbo weigert ook maar iets los te laten tijdens het verhoor. Hierdoor komt hij een klein jaar in de gevangenis terecht en wordt hij geplaatst op de zwarte lijst van Hollywood: The Hollywood Ten. Hij kan en mag daarna zijn werk als scenarioschrijver niet meer voortzetten, tenminste… niet betaald! Hij verliest een aantal vrienden, zijn status en inkomsten. Dalton Trumbo weigert echter zijn talent zo maar op te geven en weet op slimme wijze zijn werk voort te zetten.

De film is en mooi eerbetoon aan de talentvolle schrijver James Dalton Trumbo. Het verhaal toont een interessant stukje Amerikaanse filmgeschiedenis, dat opvallend genoeg eerder ook al in andere recent verschenen films naar voren kwam waaronder in de komedie; Hail, Caesar! . De rol van Dalton Trumbo wordt gespeeld door de talentvolle acteur Bryan Cranston (Breaking Bad). Hij weet zijn rol vooral geloofwaardig neer te zetten in de scènes waarin hij de inmiddels oudere Trumbo voor moet stellen. Wanneer je oude archieffoto’s van Dalton Trumbo bekijkt heeft de acteur er zelfs wel een beetje van weg. Alleen voor de scènes waarin de scriptschrijver nog wat jonger was had het geloofwaardiger geweest wanneer hier een ander, wat jongere acteur voor gekozen was. Ook wat een aantal gastrollen betreft had de film een stuk realistischer geweest als de acteurs meer hadden geleken op de personages die ze moeten voorstellen. In dat geval had niet iedere naam specifiek genoemd hoeven te worden. Het verhaal lijkt hier en daar wat vereenvoudigd en geromantiseerd te zijn, hierdoor mist de film werkelijke diepgang, maar maakt het de film wel weer meer geschikt voor een groot publiek.

Met Trumbo zetten de makers zonder al te veel ingewikkelde wendingen een overzichtelijk en pakkend verhaal neer over het fascinerende leven van een van Hollywoods grootste en snelst werkende scriptschrijvers. Vooral het opvallend gedetailleerde acteerwerk van Bryan Cranston (waarvoor hij terecht een nominatie ontving voor een Oscar) draagt de film naar een hoog niveau en maakt het geheel in combinatie met de slim gebruikte originele televisiebeelden uit die tijd tot een pakkend geheel.

★★★★

Trailer
Titel: Trumbo
Boekverfilming
Acteurs: Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren,
Louis C.K., Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg
Herkomst: USA
Taal: Engels
Productie: Groundswell Productions, Shivhans Pictures
Uitgever: Septemberfilm
Kijkwijzer: AL, Groftaalgebruik
Regie: Jay Roach
Genre: drama
Uitvoering: DVD
Speelduur: 123 minuten
Audio: Dolbi Digital 5.1
EAN: 8718836862878
Review: Sandra Hutchison
Datum review: 16-08-2016
Release: 18-08-2016
Prijs: €13,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.