Room

Standaard

RoomEen meeslepend verhaal over de kracht van verbeelding en oneindige moederliefde.

In het beklemmende drama Room van de Ierse regisseur Lenny Abrahamson (Frank), schittert Brie Larson (Short Term 12) in haar Oscarwinnende rol van een jonge moeder die met haar vijfjarige zoontje wordt vastgehouden in een kleine kamer. Room is een verfilming van de gelijknamige bestseller van Emma Donoghue, die het idee voor haar boek baseerde op de zaak rond de Oostenrijkse Elisabeth Fritzl die 24 jaar lang in een kelder werd vastgehouden door haar vader. Brie Larson werd veelvuldig bekroond, waaronder met de Golden Globe, de BAFTA, de Screen Actors Guild Award en de Oscar voor Beste Actrice.

 

Recensie: In de film Room laat de 17-jarige Joy (Brie Larson, Trainwreck) zich nietsvermoedend door een man meelokken naar zijn huis. Daar sluit hij haar zeven jaar lang op in een claustrofobische ruimte, een hermetisch afgesloten schuurtje in zijn achtertuin. In deze zogenaamde kamer bezoekt hij haar regelmatig voor zijn seksuele behoeftes, ze raakt van hem in verwachting en bevalt van een jongen.

Het verhaal begint wanneer de jongen Jack vijf jaar is, hij en zijn moeder wonen dan nog steeds in de kleine ruimte van enkele vierkantenmeters. Jack kent in zijn leven slechts twee mensen: zijn moeder en de enge man die ze zelf de naam Old Nick geven, zijn echte naam weten ze niet. Old Nick (Sean Bridgers, The Woman) die Joy regelmatig een bezoekje brengt terwijl haar zoontje in de kast ligt waar hij dan doet of hij slaapt. Wanneer zijn veerkrachtige moeder eindelijk een succesvol ontsnappingsplan heeft bedacht voor Jack, staat diens wereld compleet op zijn kop. De voor hem vertrouwde ruimte maakt abrupt plaats voor een extreem grote wereld die hij tot dan toe alleen kon van televisiebeelden, beelden waarvan hij dacht dat ze allemaal fictief waren.

Dankzij de geslaagde ontsnapping van Jack wordt ook zijn moeder na zeven nare jaren bevrijd. Ze krijgt daarna te maken met een heftig verwerkingsproces, ze kan er daardoor nauwelijks voor Jack zijn. De jongen moet zich met behulp van zijn oma en diens nieuwe man staande zien te houden in een vreemde omgeving. Een bizarre wereld vol nieuwe indrukken, eigenaardige mensen en gewoontes.Room

Het Canadees-Ierse drama Room is een bijzonder geslaagde verfilming van het gelijknamige boek van de auteur Emma Donoghue. De Ierse regisseur Lenny Abrahamson maakt indruk met dit kleingehouden, psychologisch drama. Huiveringwekkend spannend is de ontsnappingsscène van de vijfjarige Jack. Een opvallende rol, knap neergezet door de jonge acteur Jacob Tremblay (Before I Wake).

Na de ontsnapping begint het gegeven waar de film eigenlijk om gaat echt vorm te krijgen: het verwerkingsproces van een heftig trauma. Moeder en zoon hebben beide te kampen met hun persoonlijke belevingswereld en obstakels. De jongen werd plots uit zijn isolement gehaald, een voor hem zeer vertrouwde omgeving en krijgt te maken met een overkill aan nieuwe indrukken. Zijn moeder wordt nu ze eindelijk weer in een voor haar veilige en vertrouwde omgeving is overmand door emoties, een begin van een heftig verwerkingsproces.
Het geheel wordt briljant uitgebeeld door de acteurs en zeer mooi vormgegeven. De kamer zonder ramen en nauwelijks natuurlijk licht wordt ingeruild voor een spierwitte ziekhuiskamer met een overdaad aan ramen, een wijds uitzicht en juist een overdaad aan licht. Ook het huis van zijn oma waar hij samen met zijn moeder gaat wonen lijkt opzettelijk wijds en licht neergezet om het verschil voor de kijker te benadrukken en het effect te versterken. Room is een ware aanslag op de emoties van de kijker, je wordt als het ware meegesleept in het ontroerend, bijna hartverscheurende verhaal van moeder en zoon. Indrukwekkende film, kwetsbaar en aangrijpend. Mooi in beeld gebracht met overtuigend acteerwerk van onder andere Brie Larson (Joy) waarvoor zij met recht bekroond werd met een Oscar.

★★★★★

TrailerRoom
Titel: Room
Acteurs: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers,
Wendy Crewson, Matt Gordon
Regie: Lenny Abrahamson
Taal: Engels
Ondertiteling:Nederlands
Uitgever: Universal Pictures
Kijkwijzer: Geweld, 12 jaar, Angst, Grof taalgebruik
Genre: Drama
Uitvoering: Dvd
Speelduur: 113 minuten
Audio: Dolbi Digital 5.1
EAN: 5053083068516
Review: Sandra Hutchison
Datum review: 09-08-2016
Verkrijgbaar vanaf: 06-07-2016
Prijs: €17,99 €16,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.