The Postman’s White Nights

Standaard

Postman's White NightsVerafgelegen, in de Russische wildernis vaart postbode Lyokha rond en bezorgt met zijn kleine motorboot de post. De inwoners van Kenozero Lake leven op een eiland gescheiden van de buitenwereld. Lyokha is het enige contact tussen het eiland en het vaste land en met zijn boot is hij de brug tussen de twee werelden. Maar wanneer zijn motorboot wordt gestolen en de vrouw van wie hij houdt voornemens is samen met haar zoontje Timur het eiland te verlaten, vangt een heel ander leven aan voor de postbode. Wat volgt is een reis over zelfontdekking, liefde en demonen uit het verleden. In een grappige, gevoelige en subtiel surrealistische mix van enscenering en spontane gebeurtenissen, in beeldschone beelden gevangen, worden kleine en grote dorpsverhalen aaneengesmeed tot een fabelachtig geheel.

The Postman’s White Nights is een prachtig portret van een gemeenschap waarin de geest van het vroegere Sovjet-tijdperk nog rondwaart.

 

Recensie: De Russische film The Postman’s White Nights maakt indruk. De regisseur Andrej Kontsjalovski (Runaway Train, Tango & Cash) won dan ook niet voor niets met deze productie de Zilveren Leeuw voor beste regie (filmfestival van Venetië). De spectaculaire natuurbeelden zijn oogstrelend mooi en door de documentair achtige sfeer krijg je als kijker het gevoel dat je stiekem mee mag kijken in het leven van de ondergewaardeerde postman Lyokha.

Lyokha woont op een klein Russische eiland aan het Kenozero-meer. Met regelmaat gaat hij naar het vasteland om voor alle inwoners proviand in te slaan. Het leven op dit eiland lijkt misschien aantrekkelijk, maar de realiteit is voor vele anders. Inwoners vertrekken als ze daar de kans voor krijgen naar het vaste land of kwijnen op het eiland weg door verveling en neerslachtigheid. Wodka lijkt dan de oplossing, maar blijkt vaak de grootste vijand.

Voor deze film had Andrel Kontsjalvoski, maar een beperkt budget. Hij wist echter met de hulp van plaatselijke inwoners -en waarschijnlijk heel veel geduld – een indrukwekkend schouwspel neer te zetten. En zeer realistisch en gedetailleerd kunstwerkje dat op alle fronten lijkt te kloppen. Fascinerende beelden, van een dorpje dat langzaam lijkt te verdwijnen, met daarbij perfect passende muzikale klanken. Deze film bevat alleen het hoognodige acteerwerk, je kijkt voornamelijk naar realistische beelden. Om de beelden aan elkaar te rijgen en de aandacht van de kijker vast te houden is er slechts gebruik gemaakt van een beperkt aantal echte acteurs, waaronder de professionele actrice Irina Ermolova. Zij neemt de meest gewaagde scènes uit de film voor haar rekening en speelt de rol van de vrouw waar Lyokha als een blok voor valt.

Het verhaal lijkt bewust eenvoudig gehouden. De motor van de postman wordt gestolen wat de nodige problemen veroorzaakt en de liefde van zijn leven wil het eiland verlaten. Het zijn dan ook voornamelijk de echte beelden van de eilandbewoners die deze film bijzonder maken. Het is ontroerend en grappig tegelijk om te zien hoe de inwoners leven en met elkaar omgaan.  Deze inwoners, van een dorp waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan, zorgen ervoor dat het verhaal geloofwaardig overkomt. Zo kan de angst van de jongen Timur tijdens de scène waarin Lyokha hem meeneemt voor een boottocht bijna niet gespeeld zijn. Zowel dan heeft deze jongen en schitterende filmcarrière voor de boeg. In de bewuste scène vertrekt het tweetal samen naar het moeras waar ze op zoek gaan naar de heks Kikimora, de angst is op dat moment van de jongen zijn gezicht af te lezen.  Ook de dronkenmansbeelden van een van de inwoners moeten wel echt zijn.

The Postman’s White Nights betoverend en oprecht door de ogenschijnlijke eenvoud.

★★★★

Trailer
Titel: The Postman’s White Nights
Acteurs: Nikolay Kapustin, Viktor Kolobkov, Aleksey Tryapitsyn,
Viktor Berezin, Irina Ermolova, Timur Bondarenko
Taal: Russisch
Uitgever: Contact film
Kijkwijzer: 12, grof taalgebruik, angst, geweld
regie: Andrey Konchalovskiy
Genre: Drama
Uitvoering: DVD
Speelduur: 101 minuten
Audio: Dolbi Digital 5.1
EAN: 9789461874474
Review: Sandra Hutchison
Datum review: 01-08-2016
Verkrijgbaar vanaf: 21 juni 2016
Prijs: €15,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s