Cemetery Of Splendour

Standaard

Cemetery Of SplendourJenjira, een eenzame verpleegster, geeft zich in een dorpje langs de Mekong rivier op als vrijwilliger om te zorgen voor 27 soldaten die lijden aan een onverklaarbare slaapziekte met vreemde hallucinaties. In het bijzonder ontfermt ze zich over Itt, die geen enkel familielid op bezoek krijgt. Een snufje magie, heling, romantiek en dromen vormen samen de hoekstenen van Jenjira’s pad naar een betere kennis van zowel zichzelf als de wereld rond haar.

 

Recensie: In 2010 won de regisseur Apichatpong Weerasethakul een Gouden Palm voor zijn film Uncle Boonmee. Zijn nieuwe film Cemetery Of Splendours speelt zich grotendeels af in een oud schoolgebouw in Thailand. Het oude pand is omgebouwd tot een speciaal ziekenhuis voor soldaten die allen lijden aan een mysterieuze slaapziekte. Jenjira die zelf lijd aan slapeloosheid bied haar hulp aan als vrijwilligster. Twee dames die beweren Godinnen te zijn vertellen Jenjira dat de geesten van de dode koningen de energie van de soldaten gebruiken voor hun eigen strijd. Wanneer Jenjira merkt dat een van de soldaten, de jongen Itt nooit bezoek krijgt concentreert ze zich vooral op deze soldaat. Itt wordt onverwachts wakker en Jenjira en hij voelen dat er connectie is tussen hun, vergelijkbaar met die van een moeder en haar zoon. Itt blijft alleen niet lang wakker. Keng, een medium weet contact te leggen met de jongen als hij slaapt. Via Keng kan Jenjira meekijken in de eigenaardige droomwereld van Itt.

Dit unieke drama zal vermoedelijk maar een beperkt publiek aanspreken. De film is op zijn minst eigenaardig te noemen. Soms lijkt er op beeld zelfs weinig tot niets te gebeuren. De film straalt hierdoor wel een onbeschrijflijke rust uit en lijkt enigszins een meditatieve uitwerking op de kijker te hebben. Bijvoorbeeld de scène waarin de slapende soldaten lichttherapie krijgen via neonverlichting die in een rustig tempo van kleur veranderen.
Het verloop van de film vraagt een hoop geduld en het is het beste deze te kijken zonder na te denken. Het hele gebeuren is wat eigenaardig, zelfs de gewone menselijke handelingen worden in een ander daglicht geplaatst. Zo heeft de regisseur er voor gekozen iemand te filmen die zich gehurkt zit te ontlasten, zeer gedetailleerd ook, maar of je daar als kijker nu op zit te wachten?  Toch voor wie weleens wat anders wil zien en zijn gedachten werkelijk kan laten voor wat ze zijn kan de film Cemetery Of Splendour worden ervaren als een soort lucide-droom. Waan je even in een andere wereld.

★★★Cementery Of Splendour

Trailer
Titel: Cemetery Of Splendour
Acteurs: Jarinpattra Rueangram, Jenjira Pongpas,
Tawatchai Buawat, Petcharat Chaiburi, Banlop Lomnoi,
Sakda Kaewbuadee
Regie: Apichatpong Weerasethakul
Taal: Thai
Ondertiteling, Frans, Nederlands
Uitgever: Lumière
Kijkwijzer: AL
Genre: Drama
Uitvoering: Dvd
Speelduur: 122 minuten
Audio: Dolbi Digital 5.1
EAN: 5425019009472
Review: Sandra Hutchison
Datum review: 26-07-2016
Verkrijgbaar vanaf: 15-06-2016
Prijs: €9,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.