Louder Than Bombs

Standaard

Louder Than Bombs Een aantal jaar na de dood van zijn moeder (Isabelle Huppert), een bekende oorlogsfotografe, keert Jonah voor het eerst in jaren terug naar huis om samen met zijn vader en jongere broer een retrospectief van haar werk voor te bereiden. Nu Gene  zijn twee zonen weer onder hetzelfde dak heeft, probeert hij tevergeefs de banden met zijn zonen aan te halen. Maar wanneer een verontrustend geheim dreigt boven te komen, worden de drie mannen gedwongen zichzelf en elkaar onder ogen te komen.

 

Recensie: Louder Than Bombs is een film over familiebanden en rouwverwerking. Het laat overduidelijk zien dat een rouwproces door ieder individu anders ervaren kan worden.

Isabelle (Isabelle Huppert, Valley of Love), een bekende oorlogsfotografe is zelden thuis, haar man smeekt haar om vaker thuis te blijven. Zij zou wel willen, maar kan het werk echter niet loslaten. Ze worstelt met thuis blijven of werken, een sterk schuldgevoel en ze voelt zich een buitenstaander in het gezin. Wanneer Isabelle zelfmoord pleegt besluit Gene (Gabriel Byrne, Vikings) de waarheid rondom het overlijden van zijn vrouw te verzwijgen voor zijn jongste zoon Conrad (Devin Druid, Disgrace). Hij wil zijn jongste zoon beschermen en verteld hem dat zijn moeder is overleden door een auto-ongeluk.

Gene heeft nog een zoon Jonah (Jesse Eisenberg, Now You See Me, The Social Network), die recent zelf vader is geworden. Jonah komt naar huis om zijn vader te helpen bij het uitzoeken van de foto’s van zijn moeder vanwege een expositie ter eren van haar werk als de beroemde oorlogsfotografe Isabelle. Een welkome afwisseling, die hem zeer goed uitkomt want hij is momenteel niet graag thuis. Hij worstelt nog te veel met de verantwoording van het ouderschap. De Noorse regisseur Joachim Trier (Reprise, Oslo 31. August) laat door middel van slimme flashbacks, voice-overs, dromen en fantasiebeelden zien dat het drietal nog volop bezig is met de verwerking van de dood van Isabelle, maar er samen over praten kunnen ze niet.

De afstand tussen het drietal lijkt steeds groter te worden. Wanneer een journalist en tevens zeer goede vriend van Isabelle, Gene vertelt dat hij binnenkort een groots artikel zal wijden aan Isabelle vanwege de expositie laat hij direct weten dat daarin de waarheid zal staan rondom het overlijden van Isabelle. Gene wordt hierdoor min of meer gedwongen om nu toch eindelijk zijn jongste zoon op de hoogte te brengen. Hij schakelt daarbij de hulp in van zijn oudste zoon Jonah. Het artikel lijkt in eerste instantie slecht nieuws voor Gene en zijn zoons, maar helpt hen alle drie om eindelijk over hun verlies te praten. Het artikel blijkt net dat geen te zijn dat ze nodig hebben.

Louder Than Bombs is een drama over onverwerkt leed, moeizame relaties en solidariteit. Het verhaal verloopt passend moeizaam en pijnlijk traag, je voelt als kijker bijna de spanning tussen de personages. Wat het acteerwerk betreft valt vooral de rol van Devin Druid op als de jongste zoon Conrad. Zijn rol zorgt voor hilariteit en is droevig tegelijk. Over de andere acteurs niets te klagen, maar hun rol valt niet uitzonderlijk op. Zo nu en dan lijkt de film helaas wel meer op een documentaire ter ere van oorlogsfotografen. Een mooi eerbetoon, maar het trekt je uit het verhaal. Een gedetailleerd drama, vraagt wel geduld van de kijker door het trage verloop, maar je wordt beloond met een intrigerend verhaal, mooie beelden en geloofwaardige dialogen tussen een aantal bekende acteurs.

★★★

Titel: Louder Than Bombs
Acteurs: Jesse Eisenberg, Isabelle Hupert,
Gabriel Byrne,
Devin Druid
Taal: Engels
Uitgever: Remain in Light
Kijkwijzer: 12, grof taalgebruik, angst, geweld
regie: Joachim Trier
Genre: Drama
Uitvoering: Dvd
Speelduur: 105 minuten
Audio: Dolbi Digital 5.1
EAN: 9789461874474
Review: Sandra Hutchison
Datum review: 23-07-2016
Verkrijgbaar vanaf: juni 2016
Prijs: €16,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.