De misdaad van graaf Neville

Standaard

De misdaad van graaf Neville

Recensie: De extravagante Franstalig Belgische schrijfster Amélie Nothomb zet met haar nieuwste boek De misdaad van Graaf Neville wederom een modern, maar eigenaardig sprookje neer. Het verhaal speelt zich af in het heden. Graaf Neville woont met zijn gezin in een kasteel, een erfstuk. Ze hebben geen geld meer om het kasteel te onderhouden en hij zal met pijn in het hart het kasteel moeten verlaten. Nog eenmaal zal hij doen waar hij goed in is; een ouderwets tuinfeest organiseren met alles erop en eraan, waar eenieder zich de eregast waant. Graaf Neville en zijn vrouw zijn de grip op hun puberende dochter Sérieuse kwijt. Ze leeft erg teruggetrokken en lijkt depressief. Wanneer Sérieuse wegloopt en daarna gevonden wordt door een helderziende (mevrouw Portenduère), doet deze ongevraagd een eigenaardige voorspelling: Graaf Neville zal op zijn laatste tuinfeest een gast om het leven brengen. Neville kan aan niets anders meer denken: hij een moordenaar? Zijn dochter komt al snel met de perfecte oplossing….

Het hele verhaal is typisch en flink over de top, het boek zit vol eigenaardigheden en verpakte humor. Het beschrijft een gezin die in hun omgeving volledig uit de toon valt, wat het sprookjesgehalte flink verhoogt. Ook de namen van de gezinsleden zijn niet alledaags en bepalen deels de vreemde fantasierijke sfeer van het tikkeltje sarcastische verhaal. Amélie Nothomb heeft een unieke schrijfstijl, dat misschien enigszins wennen is, maar het boek leest toch vlot weg. Het wordt literatuur is hier misschien niet helemaal op zijn plaats, het boek laat zich lastig meten met de bestaande genres.

De misdaad van Graaf Neville is een originele mix voor eenieder die openstaat voor een nieuwe leeservaring.

Gastrecensie: Mirjam van Elst
Maak kennis met de tragiek van het gezin Neville; ze bezitten nog wel een adellijke titel, maar geen geld en moeten hun landgoed verkopen. Traditiegetrouw zullen ze nog eenmaal een tuinfeest houden. Maar als een waarzegster graaf Neville voorspelt dat hij op het feest een van zijn gasten zal vermoorden, komen de familieverhoudingen op scherp te staan. Zal de voorspelling uitkomen en de graaf als moordenaar de geschiedenis ingaan?

Een eigenaardige familie, die Nevilles. Al generaties lang doet men er alles aan om kasteel Pluvier in de familie te houden. En dat terwijl ze zo arm als kerkkatten zijn en het dus helemaal niet kunnen bekostigen. Maar ja, de schone schijn, hè?

De huidige graaf Henri Neville verloor zelfs zijn zusje omdat er geen geld was om het landgoed te verwarmen. Voedsel werd door zijn vader tot luxe gerekend en alleen voor de gasten van de soirees ingeslagen, de familie mocht dan de restjes oppeuzelen.

Ook Henri heeft wat bijzondere trekjes. Ik snap dat je je noodlot juist in gang zet als je het probeert te ontlopen. Maar toch, waarom zou je in hemelsnaam iemand willen vermoorden, alleen omdat een dame met een glazen bol het voorspeld heeft?

Goed, Henri neemt de voorspelling dus heel serieus en organiseert niet alleen het tuinfeest, maar ook de moord. Diverse kandidaten passeren de revue, een voor een vallen ze echter af. Totdat jongste dochter Sérieuse (zijn andere kinderen heten Orestes en Electra, ook niet alledaags) met een wel heel originele suggestie komt. Die uiteindelijk misschien wel voor een oplossing op alle problemen van het geslacht Neville zorgt.

‘De misdaad van graaf Neville’ krijgt heel goede kritieken van Le Figaro en De Volkskrant, het wordt ‘Een fenomeen. Toegankelijk en geestig’ genoemd, en ‘sterke dialogen, humor en diepgang.’ Maar mij doet het niet zoveel. Als ik het zelf gekocht had, had ik de Graaf waarschijnlijk niet tot het einde gevolgd. Dan had ik natuurlijk wel Sérieuse’s originele oplossing gemist. Maar dat had ik vast niet zo erg gevonden.

★★★
Titel: De misdaad van graaf Neville
Originele titel: Le Crime du comte Neville
Auteur: Amélie Nothomb
Uitgeverij: Xander Uitgevers
ISBN13: 9789401605328
Categorie: Literatuur/Romans
Pagina’s: 111
Uitvoering: hardcover
Verschijningsdatum: 2016
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 22-07-2016
Gastrecensie: Mirjam van Elst
Datum gastrecensie: 01-11-2017
Prijs: €19,99
Bestellen

Gelezen voor de officiële blogtour van Xander Uitgevers

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s