Knielen Op Een Bed Violen

Standaard

Knielen Op Een Bed ViolenJeugdliefdes Hans en Margje Sievez leiden een gelukkig gezinsleven op hun kwekerij. Beiden werken hard om het bedrijf gezond te houden, maar hun onvoorwaardelijke liefde voor elkaar houdt ze sterk. Op een dag komt Hans de prediker Jozef Mieras tegen die hem over God vertelt en de herinneringen aan zijn strenggelovige opvoeding aanwakkert. Als Hans vervolgens een diepreligieuze ervaring heeft, is hij ervan overtuigd in direct contact met God te hebben gestaan. In de daaropvolgende zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven verliest hij het zicht op de werkelijkheid en het contact met zijn omgeving. Hij raakt steeds meer in de ban van het geloof, waardoor de verschillen tussen de familieleden alleen maar groter worden. Terwijl Hans steeds verder in de macht van de sekte lijkt weg te glijden, kan Margje weinig meer dan toekijken hoe de liefde van haar leven langzaam maar zeker verdwijnt. Knielen op een bed violen is een aangrijpende liefdesgeschiedenis en een klassiek noodlotsdrama over twee mensen die zielsveel van elkaar houden. Een ontroerende film over liefde, geloof en het maken van keuzes.

Naar de gelijknamige bestseller van Jan Siebelink.

 

knielen

Recensie: Ben Sombogaart heeft het aangedurfd om de bestseller Knielen op een bed violen te verfilmen. Hij deed eerder al de regie van veel succesvolle verfilmingen zoals Kruistocht in Spijkerbroek, De Tweeling en De storm. Knielen op een bed violen past wat dat betreft prima in het rijtje. De film lijkt bewust buitengewoon klein gehouden en voelt ouderwets aan. Het sobere drama Knielen op een bed violen speelt zich dan ook af in Nederland rond het einde van de jaren 40.

Hans Sievez (Barry Atsma, komt een vrouw bij de dokter) is kweker, hij is gek op zijn werk en zijn gezin maar heeft er moeite mee om zijn bedrijf draaiende te houden. Op een dag staat Jozef Mieras onuitgenodigd op het land van Hans Sievez. Jozef is een opdringerige prediker en Hans blijkt erg open te staan voor zijn aanbevelingen. Hans zijn nare verleden met zijn strenggelovige vader komt door deze nieuwe kennismaking met het geloof weer naar de oppervlakte. Zijn vrouw Margje (Noortje Herlaar, musical Mary Poppins) krijgt een miskraam en Hans ziet dit als een straf van God. Hij duikt daarna nog meer in de religie. Jozef maakt dankbaar gebruik van de gelegenheid en laat Hans het een na het andere boek over extreme religie bij hem aanschaffen. Wanneer Hans in zijn tuin een grote groep vogels ziet, gevolgd door een helder licht en een stem die in zijn beleving rechtstreeks van God komt is Hans overtuigd. Het radicale geloof wordt een obsessie voor hem. Zijn plots sterke geloofsovertuigingen en de daarbij behorende nieuwe vrienden blijken een ware beproeving voor zijn gezin. Dan rijst de vraag: wat is sterker de liefde voor zijn vrouw en zijn twee zonen of die voor God?

Ondanks de prima acteerprestaties van Barry Atsma en Noortje Herlaar mist het verhaal net die diepgang waardoor een film van begin tot einde je aandacht vast weet te houden. Te traag verloop en emoties worden zelden tot niet getoond. Nu past deze keuze wel bij het verhaal, de iets wat laffe en egoïstische Hans mag van zijn nieuwe broeders geen gevoelens tonen en geeft daar gehoor aan. Maar toch, ook de andere personages tonen weinig emotie. Het verhaal voelt daardoor wat vlak aan, weet de kijker minder te raken en gaat grotendeels langs je heen. Toch zijn er voldoende scènes in de film de moeite waard, zoals bijvoorbeeld de scène waarin een hevige storm over Nederland raast en alle kassen van Hans zijn kwekerij vernield. Mooi gefilmd, de kijker wordt weer even wakker geschud en Hans laat dan eindelijk wat emotie zien. Net als in de emotionele scène waarin de jongste zoon tegen zijn vaders extreme geloofsovertuiging in durft te gaan. Deze korte momenten komen wat laat, maar maken een hoop goed. De kern van het verhaal is fascinerend genoeg om je uit te nodigen de film toch te bekijken.

★★★

Trailer
Titel: Knielen op een bed violen
Acteurs: Barry Atsma, Noortje Herlaar, Marcel Hensema,
Gaite Jansen, Bart Luppes, Nils Verkooijen & Willem Voogd
Regie: Ben Sombogaart
Taal: Nederlands
Kijkwijzer: 9 jaar, Geweld
Genre: Drama
Uitvoering: Dvd
Speelduur: 114 minuten
Audio: Dolbi Digital 5.1
EAN: 8718836862663
Review: Sandra Hutchison
Datum review: 01-07-2016
Verkrijgbaar vanaf:  23-06-2016
Prijs: €13,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.