Springvloed – Seizoen 1

Standaard

Springvloed - Seizoen 11987
Op het strand van Nordkoster wordt bij vollemaan een gruwelijke moord gepleegd op een jonge vrouw. Rechercheur Tom Stilton heeft amper aanknopingspunten. Niet alleen is de identiteit van het slachtoffer onbekend, ook lijkt er geen motief te zijn en is er geen spoor van de dader. Uiteindelijk blijft de zaak onopgelost. Stilton is er zo door aangedaan dat hij volledig instort. Drieëntwintig jaar later schrikt een reeks brute moorden op daklozen de inwoners van Stockholm op. De slachtoffers worden zodanig mishandeld dat ze aan hun verwondingen overlijden. De aanvallen worden gefilmd en de beelden worden op YouTube geplaatst. Olivia Rönning zit in haar tweede jaar van de politieopleiding, een studiekeuze die wellicht geïnspireerd is door haar vader, wijlen inspecteur Arne Rönning. Voor haar studie moet Olivia een onopgeloste zaak bestuderen uit de politiearchieven. Olivia kiest de strandmoord van 1987, begint te graven en zit algauw tot haar nek in de zaak. Maar om verder te komen, moet ze Tom Stilton vinden. Die lijkt echter van de aardbodem verdwenen…

 

Recensie: De makers van The Bridge komen wederom met een uitmuntend goede serie op de proppen: Springvloed! Deze spannende misdaadserie is gebaseerd op de roman Spring Tide van het succesvolle schrijversechtpaar Börjlinds. Dit was het eerste deel in een serie boeken waarin steeds dezelfde twee hoofdpersonages een rol spelen: De ex-inspecteur en inmiddels dakloze Tom Stilton en politiestudente Olivia Rönning. De derde stem en Zwarte dageraad zijn de titels van respectievelijk het tweede en derde boek. De filmrechten waren al verkocht voordat het echtpaar ook maar een letter op papier had.

In Springvloed treedt de jonge vrouw Olivia Rönning in de voetsporen van haar vader, ze volgt een politieopleiding en als zomeropdracht krijgen zij en haar klasgenoten de opdracht zich te verdiepen in een onopgeloste zaak. Aan hun de taak te ontdekken wat er nu dankzij verbeterde onderzoekstechnieken mogelijk is om meer te weten te komen over de betreffende moordzaak. Zo rolt Olivia in een wrede onopgeloste moordzaak uit 1987. Olivia is direct gefascineerd door het verhaal rondom het misdrijf, een zaak waarmee haar inmiddels overleden vader zich in het verleden ook bezighield.

Springvloed is een bijzonder goede misdaadserie en steekt dan ook met kop en schouders uit boven vergelijkbare series. De reeks bevat verschillende boeiende verhaallijnen die op ingenieuze wijze op elkaar aan blijken te sluiten. Goed acteerwerk, diverse fascinerende personages passeren de revue. De hoofdpersonages Olivia Rönning (Julia Ragnarsson, The Bridge) en Tom Stilton (Kjell Bergqvist, Death of a Pilgrim) lijken in eerste instantie niets met elkaar gemeen te hebben. Terwijl de mooie Olivia aan het begin staat van een veelbelovende carrière, lijkt de futloze Tom Stilton zijn beste tijd gehad te hebben. Voor haar onderzoek komt Olivia al snel uit bij Tom, hij is een voormalige collega van haar overleden vader. Hij was ooit een succesvolle hoofdcommissaris, maar leidt nu een leven als dakloze.

Tom komt ongewild in aanraking met een netwerk die zich bezighoudt met geweldpleging tegen daklozen en kooigevechten tussen jongeren. Olivia komt op haar beurt terecht in een wereld vol geheimen, leugens, hebzucht van multinationals en jaloezie. Terwijl het onderzoek vordert worden zowel Tom als Olivia geconfronteerd met hun persoonlijke verleden. Springvloed is vanaf de eerste aflevering tot het einde boeiend te noemen. Met actuele onderwerpen, de nodige spanning, een goed verhaal en een verrassend eind is Springvloed echt een serie die je gezien moet hebben.

★★★★★Springvloed

Titel: Springvloed
Originele titel: Springfloden
Gebaseerd op de roman: Springvloed (Spring Tide)
Acteurs: Johan Widerberg, Anna Wallander, Mattias Silvell,
Dag Malmberg, Kjell Wilhelmsen en Kjell Bergqvist
Regie: Mattias Ohlsson, Niklas Ohlson
Uitgeverij: Lumière Crime Series
Filmlance International
In samenwerking met o.a.: Lunanime
Taal: Zweeds
Kijkwijzer: 12 jaar, angst, geweld, grof taalgebruik
Genre: Misdaad, Thriller
Uitvoering: Dvd 4 disks
Speelduur: 450 minuten
Audio: Dolbi Digital 5.1
EAN: 5425019009823
Review: Sandra Hutchison
Datum review: 29-06-2016
Verkrijgbaar vanaf: 21-06-2016
ook te zien op Film1
Prijs: €29,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.