Beyond Sleep

Standaard

Beyond SleepBeyond Sleep gaat over de overlevingstocht van de jonge geoloog Alfred Issendorf die in het moerassige noorden van Noorwegen op zoek gaat naar meteorieten. De ambitieuze Alfred hoopt dat zijn naam door deze reis aan een belangrijk wetenschappelijk bewijs zal worden verbonden. Op deze manier probeert hij het werk van zijn vader voort te zetten, die tijdens zijn eigen onderzoeksproject om het leven is gekomen. Alfred zoekt, struikelt en moet afzien op de wrede toendra van Noord-Europa. Verlossing vindt hij pas op de grens van waanzin.

 

 

 

 

Recensie: De roman Nooit meer slapen uit 1966 is met recht een klassieker te noemen en werd dit jaar eindelijk naar het witte doek gebracht. Beyond Sleep was de openingsfilm van IFFR 2016. Een Nederlands verhaal geproduceerd door Keyfilm in samenwerking met o.a. de VPRO en Nordisk Film.

In Beyond Sleep – een voornamelijk Engelstalige film – treedt de Nederlandse Alfred in de voetsporen van zijn vader. Hij studeert, net als zijn inmiddels overleden vader dat deed, geologie en besluit voor zijn onderzoek naar meteorieten en kraters de ruwe natuur in Noorwegen te trotseren. Samen met zijn persoonlijke gids Arne en twee stugge Noren start hij vol passie zijn expeditie. De Noorse onderzoekers lijken echter geen hoge dunk te hebben van de jonge onderzoeker uit het moerassige Nederland en negeren Alfred zoveel mogelijk. Alfred mist de communicatie en praat tijdens de barre wandeltocht voornamelijk tegen zichzelf.  Doordat het in de nachtelijke uren net zo licht is als overdags en het bovendien barst van de muggen kan Alfred de slaap niet vatten. De reis blijkt door de omstandigheden zowel fysiek als mentaal een ware beproeving, krankzinnigheid ligt op de loer….

De rol van Alfred Issendorf wordt op indrukwekkende wijze gespeeld door de Nederlandse acteur Reinout Scholten van Aschat die eerder te zien was in De Heineken Ontvoering waar hij de rol van Rem Hubrechts op zich nam. Als kijker beleef je het verhaal vanuit het oogpunt van deze Nederlandse Alfred. In de film is de gespreksvoering bewust zeer minimalistisch gehouden en komt de strijd die Alfred met zichzelf aangaat krachtig in beeld. Hierdoor ervaar je bijna zelf de eenzaamheid waarmee de hoofdpersonage geconfronteerd wordt. Het verhaal laat zich voornamelijk door beeld vertellen. De ongerepte natuur uit Noorwegen lijkt zich hier prima voor te lenen. De krachtige natuurbeelden zijn beslist geen straf, adembenemend mooi gefilmd en ook de geluidseffecten maken indruk. De film wordt door deze combinatie bijna een puur zintuigelijke belevenis. Dit en de psychologische diepgang in het verhaal maken de productie Beyond Sleep meer dan het bekijken waard. Een mooie ervaring.

★★★★Beyond Sleep

Trailer
Titel: Beyond Sleep
Verfilming van de roman:
Nooit Meer SlapenWillem Frederik Hermans
Producer: KeyFilm
Acteurs: Reinout Scholten van Aschat, Thorbjørn Harr,
Maria Annette Tanderø Berglyd, Pål Sverre Hagen,
Anders Baasmo Christiansen, Zoi Gorman
Regie: Boudewijn Koole
Taal: Engels, Noors, Nederlands
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Kijkwijzer: 12, geweld
Genre: Drama
Uitvoering: Dvd
Speelduur: 107 minuten
Audio: Dolbi Digital 5.1
Verkrijgbaar vanaf: 09-06-2016
Review: Sandra Hutchison
EAN: 8718836862984
Datum recensie: 15-06-2016
Prijs: €13,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.