Landing

Standaard

Landing`Kom maar, je hoeft niet bang te zijn, niet meer. Ik zal jou door deze hel leiden die ze leven noemen want ik ben het leven. Ik ben jouw tovenares en ik zal je in mijn magie doen verdrinken, je doen vergeten wie je bent, wie je was. Ik zal je het verleden doen vergeten, je vader en je moeder, je zogenaamde vrienden en vriendinnen die uiteindelijk alleen maar om je lachten omdat je niet zo was als zij waren. Je moet opnieuw beginnen en ik zal je leiden.´

In 1966 ging Gerrit Sangers naar de St-Grgegorius scholengemeenschap. Nederlands en geschiedenis waren zijn favoriete vakken. In de tweede klas begon hij met het schrijven van zijn eerste gedichten. Een van zijn eerste gedichten begon met de onsterfelijke en mogelijk weinig originele zin Elle a des cheveux blonds. Toen wist hij al dat hij schrijver wilde worden. Hij slaagde voor zijn HAVO examen en ging daarna werken in de sociale verzekeringen. 16 maanden bracht hij door als dienstplichtig soldaat aan de telefooncentrale. In de avonduren schreef hij.

Zijn eerste (Engelstalige) werk werd gepubliceerd in verzamelingen van hedendaagse poëzie in Groot-Brittannië en de USA in 1974 en 1975. (Regency Press) Zijn eerste Nederlandstalige werk werd in 1989 gepubliceerd in DE GIDS. Daarna volgde het goed ontvangen Lydia Verleine (Amber). In 2001 verscheen Skated down heights een serie gedichten die gezamenlijk een verhaal vormen (Gopher UK). In 2012 volgde Trance (Aspekt) en in 2013 Het meisje in de toren en Het verlaten station. Eveneens bij Aspekt.
(Bron: Uitgeverij Aspekt)

Recensie: De novelle Landing laat zich moeilijk beschrijven. Gerrit Sangers schrijfstijl is pakkend, duidelijke taal, geen onnodig moeilijke woorden. Het onwerkelijk aandoende verhaal in Landing komt echter behoorlijk gecompliceerd over, althans zo heb ik het ervaren. De man Renke – het hoofdpersonage in het verhaal- worstelt met zichzelf en zijn verleden. Wil hij nog wel verder met zijn leven, hij lijkt op een keerpunt te staan. Hij is zodanig in de war dat hij de lezer meesleurt in zijn verwarring en onzekerheid. Twijfels slaan toe, is het naakte meisje een hallucinatie, een droom of beleeft hij het echt? Renke zelf lijkt het niet te weten en zuigt de lezer dan ook mee in zijn onwetendheid. Briljant geschreven of irritant? Waarschijnlijk vooral het eerste. Na de novelle gelezen te hebben laat de auteur Gerrit Sangers je vertwijfeld achter. Dat kun je dan ook weer als irritant ervaren. Wat heb ik nu eigenlijk gelezen? Het verhaal leeft in gedachten voort. Landing zit vol mooie symboliek; zo verblijft Renke in een halfvergaan huis dat min of meer symbool lijkt te staan voor zijn eigen persoonlijkheid of leven. Het huis bevindt zich op een militair terrein (symbool voor het gevecht in zichzelf?). De auteur weet vast het antwoord.

Landing zou een mooi boek zijn voor een leesclub, voldoende stof voor een discussie.

★★★★

Titel: Landing
Auteur: Gerrit Sangers
Uitgeverij: Aspekt
ISBN13: 9789461539731
Categorie: Literatuur/Fictie
Pagina’s: 104
Uitvoering: paperback
Verschijningsdatum: mei 2016
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 07-06-2016
Prijs: €12.95
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s