Grote kleine leugens

Standaard

Grote kleine leugensOp de pittoreske basisschool Pirriwee Public eindigt het jaarlijkse ouderfeest in een chaos. Met gillende sirenes. Schreeuwende mensen. Een verbijsterde schooldirecteur. En een van de ouders: dood. Is er sprake van moord, een tragisch ongeluk of van een vreselijk ontspoorde ruzie? Wat de ouders van Pirriwee Public zullen leren is dat soms de kleinste leugens het aller gevaarlijkst zijn…

Grote kleine leugens biedt een briljante kijk op ex-mannen en nieuwe vrouwen, moeders en dochters, op schoolpleinschandalen en de leugens die we onszelf vertellen om te overleven. Met haar nieuwe roman bewijst Liane Moriarty wederom dat ze een ster is in het schrijven van vlijmscherpe, grappige, soms pijnlijke maar altijd intrigerende pageturners.

Liane Moriarty groeide op in Sydney als oudste van zes kinderen, onder wie jeugdboekenschrijfster Jaclyn Moriarty. Ze woont nog steeds in Sydney, met haar gezin. Na vier redelijk succesvolle romans verscheen Moriarty’s vijfde roman eind 2013 in de VS. Binnen twee weken stond Het geheim van mijn man op #1 en bleef langer dan een jaar in de bestsellerlijst staan. Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 2 miljoen exemplaren verkocht en de vertaling verschijnt in meer dan 36 landen. (bron: A.W. Bruna)

 

Recensie: Jane heeft een moeizame periode achter de rug en besluit samen met haar zoontje Ziggy te gaan verhuizen naar een woning aan het strand. Bij toeval komt ze in haar nieuwe woonplaats al snel in contact met Madeline, haar dochtertje Chloe komt in dezelfde klas op basisschool Pirriwee Public als Ziggy. Via de eigenzinnige Madeline ontmoet ze ook de mooie en rijke Celeste, een wat stille vrouw die alles voor elkaar lijkt te hebben. Ook haar twee zoontjes -een bruisende tweeling- blijken hun start te gaan maken op Pirriwee Public.  Als lezer raak je al snel verstrikt in de levensverhalen van de drie vrouwen. Ze blijken alle drie hun geheimen, problemen en eigenaardigheden te hebben. Hun privéproblemen lijken in eerste instantie niets met elkaar te maken te hebben. De levens van de drie vrouwen blijken echter meer raakvlakken te hebben dan je zou verwachten. Wanneer Ziggy, het zoontje van Jane vals beschuldigd wordt van pesten en mishandeling van een klasgenootje blijkt een kleine leugen, ernstige gevolgen te kunnen hebben.  

Grote kleine leugens is een spannende roman vol girlpower. Het verhaal zit geraffineerd in elkaar. De eerste hoofdstukken lezen wat moeizaam en kun je dan ook het beste zien als een eerste kennismaking met de diverse personages. Wanneer je als lezer je niet af laat schrikken door de hoeveelheid informatie die je direct voorgeschoteld krijgt dan wordt je verderop in het boek zeker dubbel en dwars beloont. De op het eerste oog losstaande verhalen van de diverse vrouwen blijken ingenieus op elkaar aan te sluiten. De auteur Liane Moriarty schreef met Grote kleine leugens een briljante roman vol diepgang in de verhaallijnen, sarcastische humor, thrillerachtige spanning, personages die tijdens het lezen bijna tot leven lijken te komen en een mooi plot. Meesterlijk! Het boek dat vermoedelijk vooral vrouwen aan zal spreken, laat zich niet snel wegleggen en zal achteraf misschien wel de beste roman blijken die je dit jaar hebt gelezen.

★★★★★

Titel: Grote kleine leugens
Auteur: Liane Moriarty
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN13: 9789400506138
Categorie: Romans
Pagina’s: 448
Uitvoering: paperback
Verschijningsdatum: 31 mei 2016
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 03-06-2016
Prijs: €19,99
Bestellen

Deze recensie is onderdeel van de officiële blogtour rondom Grote kleine leugens, meer informatie hierover op de website van A.W. Bruna.

Aanvulling op deze recensie lees je op Hebban

Advertenties

Eén reactie »

 1. Mijn recensie van Kleine grote leugens van Liane Moriarity

  Op een lokale openbare basisschool gebeurt van alles. Moeders en hun wel en wee, en elk huisje heeft zijn kruisje. Het dagelijkse schoolleven en de roddels die daarbij horen komen bij je langs.
  Min of meer hoofdpersonages Jane en haar zoontje Ziggy verhuizen van elders in het land naar dit Australische dorpje en komen kennismaken op de basisschool. Na een moeilijke periode is Jane als alleenstaande moeder toe aan een nieuwe start en die hoopt ze te vinden in het dorp. Al gauw maakt ze vriendinnen en kennissen maar word ze ook tegen gewerkt.

  Vanaf de kennismakingsdag gebeurt er van alles rondom alle personages in het boek.

  Een jaarlijkse quizavond voor de ouders van de school is op komst maar die verloopt niet helemaal zoals gepland.
  Er is een moord gepleegd , hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen ? Vanaf het begin van het boek laat de schrijfster je in onwetendheid over wat er gebeurt is, maar dat er iets gebeurt is ..is zeker.
  Door de vooruitblikken en mini interviews met de personages krijg je alvast een kijkje vooruit in wat er staat te gebeuren,maar toch net niet…
  Elke keer word er net niet een tipje van de sluier opgelicht maar deze manier van vertellen maakt je bloed nieuwsgierig naar het vervolg.

  Wie of wat is er gebeurt en heeft het te maken met Jane en Ziggy of toch met iets anders?

  Ook de nodige dosis humor ontbreekt niet. Het dagelijkse wel en wee van moeders van de kinderen word op een grappige manier vertolkt. Situaties en de omgeving waarin dat afspeelt word levendig maar toch niet langdradig beschreven waardoor het voelt alsof je er midden in staat. Je voelt mee met de personages en continue lopen dan die interviews dwars door de verhaallijn heen. Dit alles zorgt voor spanning humor afwisseling kortom nooit saai . Ook maakt het dat je verder wil lezen om de afloop duidelijk te krijgen.

  Het einde dan is vrij verrassend en heeft wendingen die je vooraf niet bedacht had. Wel vind ik het een en ander in de afloop wat snel afgerond. Het had hier en daar wel wat verder uitgeschreven mogen worden vond ik . Maar storend was dit totaal niet.

  Ik zou dit boek willen aanraden, het is een heerlijk boek om lekker een aantal uren in door te lezen. Het is moeilijk weg te leggen en nooit saai.
  Ik heb ook het vorige boek van deze schrijfster gelezen ( het geheim van mijn man ) maar ik vond deze zelfs beter.
  Ik begin langzaam een beetje fan van deze schrijfster te worden en ben zeer benieuwd naar wat nog komen gaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.