The Danish Girl

Standaard

The Danish GirlHet indrukwekkende filmdrama The Danish Girl  over de eerste bekende transgender in de geschiedenis is geregisseerd door Oscar-winnaar Tom Hooper (The King’s Speech, Les Misérables). Het scenario is geschreven door Lucinda Coxon en is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Ebershoff (in het Nederlands vertaald als ‘Het Deense Meisje’). Het liefdesverhaal van de kunstenaars Wegener wordt verteld door de Oscar-winnende acteurs Eddie Redmayne (The Theory of Everything) en Alicia Vikander (Ex Machina). Sterke bijrollen zijn er onder andere voor Matthias Schoenaerts (Far From the Maddening Crowd), Ben Whishaw (SPECTRE) en Amber Heard (Magic Mike XXL).

The Danish Girl is vanaf vandaag: 1 juni verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

The Danish Girl vertelt het bijzonder waargebeurd liefdesverhaal gebaseerd op het leven van de kunstenaars Einar (Eddie Redmayne) en Gerda (Alicia Vikander) Wegener in de jaren ‘20. Wanneer Gerda haar man Einar vraagt om voor haar model te staan, komen Einars onderdrukte gevoelens naar boven en wil hij verder leven als vrouw. Einar begint aan een baanbrekende reis die alleen mogelijk is door de onvoorwaardelijk liefde van zijn vrouw. Einar vecht om te worden wie hij eigenlijk is: de transgender pionier Lili Elbe. (bron: Triple P Entertainment)

Recensie: De Britse productie The Danish Girl vertelt het treffende en waargebeurde verhaal van een kunstenaarsechtpaar, beide zeer talentvol. Terwijl de schilderijen van Einar worden geprezen en tentoon worden gesteld blijkt er voor de kunst van zijn vrouw weinig animo te zijn. Wanneer haar beste vriendin even geen tijd heeft om model voor haar te staan bij het schilderen vraagt ze haar man deze rol voor zijn rekening te nemen, wat hem opvallend goed af gaat. Gerda besluit de vrouwelijke trekjes van haar man daarna vaker op doek te zetten en met succes; haar schilderijen van haar man als model Lili, blijken goed in de smaak te vallen. De confrontatie met de vrouwelijke kleding die hij bij het poseren gebruikt maken bij hem diep weggestopte gevoelens los. Beetje bij beetje ontdekt hij zijn ware ik en met de hulp van de liefde van zijn ruimdenkende vrouw ontpopt hij zich meer en meer tot Lili Elbe. Wanneer hij de kans krijgt om door middel van een operatie werkelijk door het leven te kunnen gaan als vrouw grijpt hij deze kans met beide handen aan.

The Danish Girl is een meer dan geslaagde verfilming geworden van het boek Het Deense meisje. Eddie Redmayene die eerder al de sterren van de hemel speelde in de film The Theory of Everything zet ook in The Danish Girl overtuigend een karaktervol personage neer met zijn rol als de niet lekker in zijn vel zittende Einar en diens alter ego Lili Elbe. Ook Alicia Vikander lijkt haast wel geboren voor haar rol als de sympathieke Gerda, echtgenote van Einar. Hun samenspel is ijzersterk.

The Danish Girl verwend de kijker niet alleen met de goed gecaste auteurs, maar ook met prachtige beelden van diverse locaties en schitterende kostuums. De film bevat de nodige drama om je aandacht tot de aftiteling vast te houden en vertelt een verhaal wat het verdient om aandacht te krijgen. De ontroerende film is vooral een indrukwekkend verslag geworden over transgenders en geeft een respectvol beeld weer van de moeilijke strijd die zij aan moeten gaan met hun eigen lichaam, gecompliceerde gevoelens en de vooroordelen van anderen.

★★★★
Titel: The Danish Girl
Uitgever: Universal Pictures Benelux
Boekverfilming: Het Deense Meisje, David Ebershoff
Acteurs:Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard,
Ben Whishaw, Matthias Schoenaerts
Taal: Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Duits, Turks
Ondertiteling: Engels, Nederlands, Frans, Italiaans,
Spaans, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands,
Portugees, Turks, Arabisch
Kijkwijzer: 12, Seks, Discriminatie, Grof taalgebruik en Geweld |
Genre: Romantiek & Drama
Uitvoering: Dvd
Speelduur: 114 minuten
Audio: Dolbi Digital 5.1
Verkrijgbaar vanaf: 01-06-2016
Review: Sandra Hutchison
EAN:5053083063665
Datum recensie: 01-06-2016
Prijs: €16,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.