Stonewall

Standaard

StonewallStonewall is het fascinerende verhaal van de gebeurtenissen die uitmondden in de Stonewall Riots van 1969. Die Riots waren een internationale mijlpaal voor de LGBT-rechten. We volgen het emotionele en politieke ontwaken van Danny, een jonge man in Greenwich Village in New York City. Als een groentje komt hij aan in de stad en wordt hij opgevangen door een bont groepje jongeren uit de holebi en transgender gemeenschap. Een dagelijkse dosis discriminerende vernederingen voedt hun woede. Danny zal een historische strijd voor gelijkheid ontketenen.

 

 

 

Recensie: Stonewall werd helaas al voor de film verscheen in de bioscopen overladen met kritiek. De toch indrukwekkende film van regisseur Roland Emmerich (Independence Day, 2012) gaat over de rellen in New York, die in 1969 het begin vormden van de protesten tegen de extreme eigenaardige anti-homowetten in de Verenigde Staten. Na het zien van de eerste beelden van de film werden Afro-Amerikaanse homoseksuelen woedend, omdat volgens hun donkere en latino helden in de film ontbraken: er kwamen twee petities om de film Stonewall te boycotten, deze leverde in twee dagen tijd al ruim 40.000 handtekeningen op.

Hoofdrolspeler Jeremy Irvine speelt Danny, een aantrekkelijke jongeman die door zijn vader uit huis wordt gezet nadat hij vernomen heeft dat zijn zoon betrapt is met zijn beste vriend tijdens een seksuele handeling.  Danny heeft niets meer en besluit naar Greenwich Village in New York city te gaan waar hij al snel nieuwe vrienden weet te maken. Een groep jongeren die worstelen met hun geaardheid neemt hem liefdevol op. Met grote regelmaat krijgt de groep transgenders, homofielen en lesbiennes te maken met vernederingen, vechtpartijen en pure haat. Ze verkopen hun lichaam om te kunnen overleven. Hun frustratie neemt met de dag toe, zelfs in hun café de Stonewall Inn zijn ze niet veilig. Uiteindelijk komen ze bij een zoveelste agressieve politie-inval daar in opstand. De groep komt voor het eerst openlijk voor hun rechten op en vechten tegen de corrupte politie. Ze starten daarmee onbewust het begin van een wereldwijde strijd voor gelijkheid.

Roland Emmerich heeft met Stonewall een eerbetoon neer willen zetten voor de echte activisten, zoals Sylvia Rivera, Marsha P. Johnson en Ray Castro. De film is gemaakt voor een groot publiek en is het bekijken meer dan waard. Of het echt als eerbetoon gezien kan worden daar blijven de meningen over verdeeld. In elk geval is de regisseur erin geslaagd een belangrijk thema op een indrukwekkende wijze neer te zetten, waardoor een groot publiek bereikt kan worden om het belang van gelijke rechten en acceptatie van elk ander nog eens te benadrukken.

Kijk je de film puur ter entertainment ook dan is de film meer dan de moeite waard. Het verhaal bevat een goed plot en het acteerwerk is ver boven gemiddeld. Vooral acteur Jonny Beauchamp die in de film verliefd wordt op de nieuweling Danny (Jeremy Irvine) speelt de sterren van de hemel.

Stonewall maakt indruk, een boeiende film over een belangrijk stukje geschiedenis.

★★★★★

" STONEWALL " Photo by Philippe Bosse

” STONEWALL “
Photo by Philippe Bosse

Titel: Stonewall
Uitgever: Lumière
Acteurs: Jonny Beauchamp, Jeremy Irvine & Ron Perlman
Taal: Engels, Nederlands ondertiteld
Regie: Roland Emmerich
Kijkwijzer: geweld, sex, grof taalgebruik, vanaf 12 jaar
Uitvoering: Dvd
Speelduur:  129 minuten
Audio: Dolbi Digital 5.1
Verkrijgbaar vanaf: 10 – 05 – 2016
Review: Sandra Hutchison
Genre: Drama
Datum recensie: 10-05-2016
Prijs: €9,99
Bestellen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.