De weg van het water

Standaard

De weg van het waterDe weg van het water
De gescheiden veertiger Floor Postma is bewindvoerder van haar jongere zusje Bente, een voormalig fotomodel en vrouw van de wereld, die in een verpleeghuis is opgenomen. Op een dag ontvangt Floor een dagvaarding waarin haar zusje wordt gesommeerd twee ton te betalen aan een onbekende, die zich beroept op een schuldbekentenis. Ze vermoedt dat de handtekening onder de schuldbekentenis vervalst is en negeert de dagvaarding. Maar als blijkt dat haar zus slachtoffer is van een oplichter, moet de flegmatieke Floor, aangespoord door haar dochter, wel in actie komen. De weg van het water is een intelligent en adembenemend verhaal over een vrouw die uit alle macht in het nu wil leven, maar gedwongen wordt om juist het verleden en de toekomst onder ogen te zien.

Trudi Rijks (1955) is cum laude afgestudeerd in wijsgerige en historische pedagogiek. Ze werkt als gedragswetenschapper in het onderwijs en is expert op het gebied van hulpverlening waarbij loyaliteit in familieverband centraal staat. Haar psychologische en relationele kennis komt terug in haar thrillerdebuut De weg van het water. (Bron: Boekerij).

 

 

Haar hele leven heeft Floor in de schaduw geleefd van haar aantrekkelijke en succesvolle zusje Bente. Zij leek alles goed voor elkaar te hebben, een mooie sympathieke man, meerdere huizen, veel geld en ze was een zeer gewaardeerd fotomodel. Terwijl de onzekere Floor voor hun ouders zorgde, leek Bente volop in het leven te staan. Floor, nu lichtelijk overspannen probeert houvast in het hier en nu te vinden en duikt daarvoor in de spiritualiteit. Echter wanneer ze net weer een beetje haar draai heeft gevonden en weer is begonnen met werken komt Feenstra, een ranzige oplichter hun leven binnen wandelen…

De weg van het water is een spannende roman over veerkracht, kwetsbaarheid, familiebanden en oplichting. Trudi Rijks gunt de lezer een kijkje in de moeizame relatie tussen een moeder en dochter, de verwarde belevingswereld van een jonge Korsakov patiënte en de hersenspinsels van een amateuristische oplichter. Zo wordt het verhaal van diverse kanten belicht. Vooral de belevingswereld van de verwarde Bente, die zo nu en dan en helder moment beleeft wordt mooi in beeld gebracht. Het aantrekkelijke aan dit verhaal is dat de personages vanuit meerdere hoeken worden belicht, zo is de misdadiger Feenstra behoorlijk egocentrisch, maar weet hij zo nu en dan toch de lezer te verrassen met de keuzes die hij maakt. Kim de dochter van Floor komt weliswaar onverschillig over, maar blijkt toch een goed hart te hebben en Floor heeft veel meer vechtlust in zich dan ze voor mogelijk hield.

 De weg van het water is vooral een pakkend verhaal gebaseerd op ware gebeurtenissen met realistische personages zonder al te veel opsmuk.

 

Titel: De weg van het water
Auteur: Trudi Rijks
Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij
ISBN13: 9789022575826
Categorie: Roman, Thriller
Uitvoering: paperback
Prijs: €15,00
Pagina’s: 287
Verschijningsdatum: 13-01 2016
Trefwoorden: oplichting, alcoholisme, Korsakov, misdaad, oplichting
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie:13-01-2016

Met dank aan Hebban en Meulenhoff Boekerij voor het leesexemplaar #Buzzboek2 Challenge 2016

Direct bestellen? Klik hier

 

Advertenties

Eén reactie »

 1. Heerlijke thriller.
  Floor een vrouw van gemiddelde leeftijd met een zeer mooie succesvolle zus. Door omstandigheden en gebeurtenissen word haar zusje ziek en daardoor komt dat succes in een neerwaartse spiraal. Ze is ineens hulpbehoevend en alles kwijt. Of toch niet alles…

  Dat weten meer mensen.
  Wat Bente, de mooie zus kwetsbaar maakt voor oplichters. Feenstra voormalig tuinman maakt daar handig gebruik van en pakt zijn kans.

  Kan Floor er met de hulp van haar dochter Kim alles aan doen om haar zusje uit de handen van dat vieze mannetje te houden?

  Een spannende thriller verdeeld in drie gedeeltes. Het ene deel heeft koud een happy end of het verhaal begint met een volgende verrassende wending. Het leest vlot en heerlijk weg en je kan het boek maar moeilijk wegleggen. Later in het boek had ik minder moeite met dat wegleggen en had ik het graag iets spannender gezien. Als lezer blijf je je continue afvragen waar gaat het verhaal naartoe en wat is die oplichter nu weer van plan. De titel de weg van het water is bewust gekozen en het word pas in het laatste hoofdstuk duidelijk hoe die titel gekozen is. Ook de omslag van het boek is mooi passend gekozen.

  Het verhaal dan: af en toe een tikkeltje ongeloofwaardig maar dit heb ik niet als storend ervaren. De relatie tussen Floor en haar dochter word mooi beschreven. Floor erg spiritueel en Kim minder wat af en toe voor de nodige discussie zorgt. Spannende wendingen en gedeeltes maar niet dusdanig spannend dat het nagelbijten word.

  Het boek heeft een redelijk verrassend einde en word aan het eind nog best een beetje spannend. Vragen die je jezelf het hele boek afvraagt, over de oorsprong en het hoe en waarom voor wat betreft het lot van Bente worden beantwoord maar hadden van mij iets meer beschreven mogen worden. Maar goed daar gaat het verhaal in eerste instantie niet om. Wel hadden bepaalde verhaallijnen iets meer uitgewerkt mogen worden naar mijn mening.

  Mooie gedeeltes over de ziekte van Bente, korsakov . Dit is mooi en respectvol beschreven. Ook het karakter van Feenstra is goed en mooi omschreven. Zijn handelen en denken worden hard en mannelijk neergezet en dit is knap gedaan.

  Kortom een lekker boek wat vlot weg leest. Niet dusdanig spannend als dat ik in eerste instantie had verwacht maar hier en daar wel een verrassende wending wat het geheel onvoorspelbaar maakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s