Oktober – Maand van de Geschiedenis

Standaard

Vriend & Vijand – Oktober 2014

De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland.

Honderden organisaties op het gebied van geschiedenis, cultuur en actualiteit, zoals musea, archieven, bibliotheken, historische verenigingen en media organiseren in oktober activiteiten voor een breed publiek.
De elfde editie van de Maand van de Geschiedenis in 2014 heeft als thema Vriend & Vijand. (Bron: Maand van de Geschiedenis)

Ben je op zoek naar mooie boeken over Vriend & Vijand? Hieronder vind je een aantal tips.
Heb je zelf een prachtig boek gelezen dat helemaal bij het thema past? Plaats deze dan als reactie onder dit bericht. We zijn benieuwd!

naamloos (26)  naamloos (27)  naamloos (28)

Mijn beloofde land
Aan de hand van menselijke verhalen, ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen en gesprekken met hoofdrolspelers vertelt Ari Shavit in Mijn beloofde land het complexe verhaal van de moderne geschiedenis van de staat Israël.
Israël bevindt zich momenteel in een existentiële crisis. Ari Shavit, een van de invloedrijkste journalisten van Israël, gaat de dialoog aan met zijn landgenoten en hun historie. Hoe is Israël, ooit een bastion van idealisme en democratische beginselen, op dit verontrustende punt beland? In plaats van het bekende verhaal – van de oorlogen, de bestanden en de bekende politieke kopstukken – vertelt Shavit het verhaal van de leiders van de volksopstanden, van de boeren, de immigranten, de kolonisten en van de Arabieren: kortom, de mensen die het (morele) fundament vormen van het land Israël. Meer info of direct bestellen? Klik hier.

De jodenauto
‘Ik had weliswaar nog nooit een Jood gezien, maar ik was uit de gesprekken van de volwassenen al veel over ze te weten gekomen: ze hadden allemaal een kromme neus en zwart haar, en ze waren de schuld van al het slechte in de wereld.’
De Jodenauto is een autobiografische en ongeëvenaarde beschouwing van de psychologie van het nationaalsocialisme. Elk verhaal laat een snapshot zien van een persoonlijk en historisch keerpunt in het leven van de verteller, beginnend met het antisemitisme in zijn kindertijd, en eindigend in de verwerping van de nazi-ideologie en de terugkeer naar het andere Duitsland – de DDR.
Met bijtende ironie en een hallucinerende intensiteit reflecteert Fühmann in De Jodenauto op de aard van de herinnering en de individuele ervaring van de geschiedenis. Op pijnlijk eerlijke wijze laat hij zien hoe zijn denken werd geïnfecteerd door de formules van het totalitarisme. Meer info of direct bestellen? Klik hier.

Kameraad
1941. Het leven van de 15-jarige Misha staat op z’n kop als z’n vader een baan krijgt aangeboden als particulier secretaris van Stalin. Het hele gezin verhuist van een schamele woning naar een prachtig appartement in het Kremlin. Maar al snel komen er barstjes in het glorieuze communistische systeem. Als Misha’s moeder verdwijnt realiseert Misha zich dat hij leeft in een cultuur waarin de angst regeert. Wanneer de Duitse troepen oprukken naar Moskou, slaat de sfeer in het Kremlin om naar hysterie; Misha en zijn beste vriendin worden beiden ter dood veroordeeld… Kameraad is Paul Dowswell’s tweede grote roman over de Tweede Wereldoorlog. Van het eerste deel Ausländer werden al meer dan 18.000 exemplaren verkocht in Nederland. Meer info of direct bestellen? Klik hier.

 

Benieuwd naar het hele programma van De maand van de geschiedenis? Klik hier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s