Ramkoersblues – De Heer Bill

Standaard

Ramkoersblues is zowel een droevig reëel als komisch absurd verhaal over op het eerste gezicht twee totaal verschillende levens die op elkaar dreigen te botsen.Ramkoersblues

Het leven van Inza: Een vijftienjarige jongen uit Ivoorkust, vol hoop en hang naar avontuur, die samen met zes andere verstekelingen opeen gepakt zit in de machinekamer van een groot vrachtschip. Hij is niet alleen op de vlucht, maar wil ook doen wat zijn vader van hem vroeg: “Lieve Inza, leef je leven als een boek.”

Het leven van Robert (Grump): Een verbitterde, veelvuldig vloekende, vijftigjarige havencontroleur met een voorkeur voor whisky en blues, maar met slechts liefde voor zijn gezin dat vijftien jaar terug op bizarre wijze uiteen viel. Plichtmatig brengt hij zijn dagen door: hij gaat naar zijn werk, zit op zijn bank en gaat naar bed. Een nieuwe collega: Liesbeth, lijkt zijn vastgeroeste leven weer enigszins in beweging te krijgen.

Ramkoersblues is eigenlijk twee boeken (of eigenlijk verhalen) in één, het eerste verhaal gaat over het dappere jongetje Inza die zich voor heeft genomen wat van zijn leven te maken. Hij moet hier heel wat voor over hebben: Hij verlaat zijn land en gaat samen met zes andere verstekelingen op reis naar een, voor hem, onbekende bestemming. Tijdens deze reis zitten de vluchtelingen op elkaar gepropt in de machinekamer van een vrachtschip. Hier moet de jongen voortdurend stil zijn en heeft hij amper te eten.

Het tweede verhaal geeft de lezer een kijkje in het leven van de altijd sacherijnige en wat vage 50 plusser Robert die nadat hij op een aparte manier zijn gezin heeft verloren niet veel meer doet in zijn leventje. Hij gaat naar zijn werk, ploft daarna op de bank en neemt zo nu en dan een glas whisky. Wanneer de levendige Liesbeth in zijn leven komt lijkt dit een zonnige start te zijn voor een heel nieuw leven.

Ramkoers neemt je om het hoofdstuk mee naar of verhaal van Inza of Robert. Uiteindelijk komen beide verhaallijnen bij elkaar.

Ramkoers is een fascinerend boek over zeer uiteenlopende levens. De Heer Bill weet drama op een slimme wijze te combineren met passende humor, waardoor het boek zich niet weg laat leggen voordat het uit is.

Auteur: De Heer Bill
Uitgever: Schrijverspunt
ISBN 9789491361562
Uitvoering: Paperback
Categorie: Literatuur > Romans
Pagina’s: 204
Prijs: €16,95
Recensie: Sandra Hutchison
Datum recensie: 04-09-2013

Advertenties

Eén reactie »

  1. Pingback: Nieuw als gratis e-boek: ‘Ramkoersblues’ | De Heer Bill

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s